Direct la conținutul principal
Climate Action
ConsultareÎncheiate

Evaluarea strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice

Detalii

Statut
Încheiate
Data de deschidere
Termen-limită

Public-țintă

Please find information in Target group(s) section.

De ce organizăm consultarea

Participați la consultare >

Titlu

Evaluarea strategiei UE privind adaptarea la schimbările climatice

Domenii de acțiune

Schimbări climatice

Agricultură și dezvoltare rurală

Servicii bancare și financiare

Frontiere și securitate

Întreprinderi și industrie

Ocuparea forței de muncă și afacerile sociale

Energie

Mediu

Politica europeană de vecinătate

Afaceri externe și politica de securitate

Ajutor umanitar și protecție civilă

Cooperare internațională și dezvoltare

Afaceri maritime și pescuit

Migrație și azil

Politică regională

Cercetare și inovare

Comerț

Transporturi

Grupuri-țintă

Consultarea se adresează tuturor cetățenilor și organizațiilor. Ne interesează în mod deosebit contribuțiile persoanelor care se ocupă de domeniul adaptării la schimbările climatice în cadrul tuturor tipurilor de organizații din UE.

Perioada consultării

07.12.2017 – 1.3.2018

Obiectivul consultării

Introducere

Strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice (denumită în continuare: Strategia), adoptată în aprilie 2013, urmărește să contribuie la sporirea rezistenței teritoriului UE la schimbările climatice prin creșterea gradului de pregătire și a capacității tuturor nivelurilor de guvernare de a reacționa la impactul acestora. Strategia se angajează să atingă următoarele trei obiective - promovarea acțiunilor la nivel de state membre, includerea rezilienței în acțiunile de la nivelul UE, încurajarea deciziilor în cunoștință de cauză - prin punerea în aplicare a opt acțiuni:

  • Acțiunea 1: Încurajarea tuturor statelor membre să adopte strategii de adaptare cuprinzătoare. Această acțiune vizează furnizarea de orientări de către Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să elaboreze, să implementeze și să își revizuiască politicile de adaptare, precum și elaborarea unui tablou de bord privind pregătirea pentru adaptare, care să identifice indicatori-cheie pentru măsurarea capacității de adaptare a statelor membre.
  • Acțiunea 2: Furnizarea de finanțare LIFE pentru sprijinirea consolidării capacităților și pentru accelerarea măsurilor de adaptare în Europa (2014-2020). Comisia va promova adaptarea în zonele vulnerabile (gestionarea transfrontalieră a inundațiilor, gestionarea transfrontalieră a zonelor costiere, integrarea adaptării în amenajarea teritoriului în mediul urban, în amplasarea clădirilor și în gestionarea resurselor naturale, zonele montane și insulare, gospodărirea sustenabilă a apelor, combaterea deșertificării și a incendiilor de pădure în zonele predispuse la secete). Comisia va sprijini, de asemenea, stabilirea unor evaluări ale vulnerabilității și a unor strategii de adaptare, inclusiv cu caracter transfrontalier, și va promova sensibilizarea opiniei publice în legătură cu adaptarea.
  • Acțiunea 3: Introducerea adaptării în cadrul Convenției primarilor (2013-2014). Comisia va sprijini adaptarea în orașe în special prin lansarea unei inițiative bazate pe modelul inițiativei Convenției primarilor, prin care autoritățile locale își pot asuma angajamentul voluntar de a adopta strategii locale de adaptare și de a desfășura activități de sensibilizare a opiniei publice.
  • Acțiunea 4: Completarea lacunelor de cunoștințe. Comisia va colabora cu statele membre și cu părțile interesate pentru a identifica lacunele de cunoștințe în materie de adaptare și instrumentele și metodologiile relevante pentru a le acoperi. Constatările vor contribui la programarea Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare în perioada 2014-2020. De asemenea, va aborda necesitatea existenței unor interfețe mai bune între știință, elaborarea politicilor și mediul de afaceri. Comisia va promova, de asemenea, efectuarea de evaluări ale vulnerabilităților în întreaga UE, va sprijini Centrul Comun de Cercetare în activitatea sa de estimare a implicațiilor schimbărilor climatice și va face o revizuire cuprinzătoare a consecințelor schimbărilor climatice pentru UE.
  • Acțiunea 5: Dezvoltarea ulterioară a Climate-ADAPT ca „ghișeu unic” pentru informațiile privind adaptarea în Europa. Comisia și AEM vor îmbunătăți accesul la informație și vor dezvolta interacțiunea între Climate-ADAPT și alte platforme de schimb de cunoștințe relevante, inclusiv portalurile naționale și locale. Se va acorda o atenție deosebită finanțării inovatoare și evaluării politicilor din punct de vedere al costurilor și beneficiilor.
  • Acțiunea 6: Facilitarea imunizării la schimbările climatice a politicii agricole comune (PAC), a politicii de coeziune și a politicii comune în domeniul pescuitului (PCP). Comisia a oferit orientări privind modalitățile prin care se poate obține o integrare mai bună a adaptării în PAC, în politica de coeziune și în PCP. Statele membre și regiunile pot utiliza, de asemenea, finanțările prin politica de coeziune și PAC pentru perioada 2014-2020 pentru a acoperi lacunele de cunoștințe și pentru a investi în analizele, evaluările riscurilor și instrumentele necesare, precum și pentru a-și consolida capacitățile de adaptare.
  • Acțiunea 7: Asigurarea unei infrastructuri mai rezistente. Această acțiune include lansarea unui mandat pentru organismele europene de standardizare de a identifica și revizui standardele sectoriale relevante în domeniile energiei, transporturilor și construcțiilor, pentru a asigura o mai bună integrare a aspectelor legate de adaptare. Odată cu Strategia, dezvoltatorii de proiecte au primit orientări pentru imunizarea investițiilor vulnerabile împotriva schimbărilor climatice. Comisia va analiza și nevoia de orientări suplimentare privind mobilizarea de abordări în materie de adaptare bazate pe ecosisteme.
  • Acțiunea 8: Promovarea asigurărilor și a altor produse financiare pentru decizii rezistente în materie de investiții și afaceri. Odată cu Strategia, Comisia a adoptat o Carte verde privind asigurarea împotriva dezastrelor naturale și a celor provocate de om. Comisia își propune să îmbunătățească intrarea pe piață a asigurărilor împotriva dezastrelor naturale și să pună întregul potențial al stabilirii prețurilor la asigurări și alte produse financiare în slujba sensibilizării privind riscurile, a prevenirii și atenuării acestora și a rezistenței pe termen lung a deciziilor investiționale și de afaceri.

Obiectivele consultării

În 2016, Comisia a lansat o evaluare a Strategiei. Evaluarea examinează punerea în aplicare și realizările Strategiei comparativ cu cele estimate la momentul adoptării acesteia, în 2013. Ea analizează, de asemenea, evoluția nevoilor la care răspunde Strategia, de exemplu în raport cu Acordul de la Paris din 2015, care pune adaptarea la schimbările climatice pe picior de egalitate cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Evaluarea urmează cadrul standard pentru evaluarea politicilor UE examinând relevanța, eficacitatea, eficiența, coerența și valoarea adăugată a UE. Mai multe detalii privind evaluarea și întrebările specifice la care răspunde, în foaia de parcurs a evaluării.

Această consultare publică este una din activitățile de consultare a părților interesate desfășurată pentru a colecta date în sprijinul evaluării Strategiei.

Cum vă puteți trimite contribuția

Pentru a asigura transparența, Comisia Europeană invită organizațiile care doresc să trimită comentarii în cadrul consultărilor publice să ofere, atât Comisiei, cât și publicului larg, informații cu privire la interesele promovate, înscriindu-se în Registrul de transparență și acceptând Codul de conduită aferent . Dacă o organizație hotărăște să nu furnizeze aceste informații, politica declarată a Comisiei este să considere contribuția respectivă ca fiind o contribuție individuală. [a se vedea Comunicarea COM(2002) 704 privind standardele de consultare și Comunicarea COM(2007)127 din 21.3.2007 privind acțiunile întreprinse în aplicarea cărții verzi „Inițiativa europeană în materie de transparență”]. Dacă organizația din care faceți parte nu figurează în Registru, o puteți înscrie acum.

Contribuțiile primite vor fi publicate pe internet. Pentru a afla cum vor fi tratate datele personale și contribuția dumneavoastră, este important să citiți declarația specifică de confidențialitate anexată la această consultare.

Vor fi luate în considerare și incluse în rezumat doar răspunsurile primite prin intermediul acestui chestionar on-line. Dacă doresc, respondenții vor putea încărca un material, cum ar fi un document de poziție. Acesta va fi publicat împreună cu răspunsul lor.

Chestionar

Chestionarul este disponibil pe EU Survey.

Reuniune de consultare publică

Reuniunea de consultare publică privind evaluarea Stragiei UE de adaptare la schimbările climatice, 23 ianuarie 2018, Centre de Conférences Albert Borschette, Rue Froissart 36, 1040 Etterbeek, Bruxelles, Belgia.

Documente de referință și alte consultări conexe

Declinarea responsabilității

Precizăm că documentele de referință fac parte din procesul de consultare în curs cu privire la o evaluare efectuată de consultanți externi și nu reprezintă punctul de vedere al Comisiei. Această consultare are loc într-un moment în care echipa de consultanță a terminat de analizat documentele, precum și anchetele și interviurile punctuale. Prin urmare, informațiile prezentate în documentele de referință și în chestionar sunt preliminare și nu reprezintă o evaluare completă, deoarece constatările și concluziile pot suferi modificări în funcție de evoluțiile ulterioare.

Date de contact

E-mail CLIMA-CLIMATE-CHANGE-ADAPTATIONatec [dot] europa [dot] eu (CLIMA-CLIMATE-CHANGE-ADAPTATION[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Directorate-General for Climate Action
Directorate A (International & Mainstreaming)
Unit A3: Adaptation
European Commission
B-1049 Bruxelles
Belgia

Contribuții

Comisia va publica răspunsurile la scurt timp după încheierea perioadei de consultare.

Rezultatele consultării și etapele următoare

Comisia va publica aici răspunsurile și rezultatele consultării la scurt timp după încheierea perioadei de consultare.

Protecția datelor cu caracter personal Declarație specifică de confidențialitate

Participați la consultare

Perioada de desfășurare a acestei consultări s-a încheiat. Vă mulțumim pentru contribuție!