Gå direkt till innehållet
Climate Action

Internationell klimatfinansiering

EU:s stöd till klimatpolitik i utvecklingsländer runt om i världen.

Klimatkrisen är ett globalt fenomen. Vi måste minska utsläppen över hela världen – att minska dem bara i EU räcker inte. EU samarbetar därför med utvecklingsländerna för att de ska få det stöd de behöver för att begränsa klimatförändringarna och anpassa sig till dem.

EU, dess medlemsländer och Europeiska investeringsbanken är tillsammans den största givaren av offentlig klimatfinansiering till utvecklingsländerna och bidrog med 23,04 miljarder euro bara under 2021.

De är också världens största givare av offentligt utvecklingsbistånd (totalt 67 miljarder euro 2020), och klimatåtgärder integreras alltmer i det biståndet.

Finansiella flöden som är förenliga med klimatmålen

I enlighet med Parisavtalet har flera länder runt om i världen åtagit sig att få de finansiella flödena att följa en utsläppssnål och klimattålig väg, för att bidra till de långsiktiga klimatmålen.

EU har därför lagt fram en ambitiös handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt och en strategi för att finansiera omställningen till en hållbar ekonomi. EU hjälper också utvecklingsländerna att förbättra sina villkor för koldioxidsnål finansiering.

I oktober 2019 lanserade EU tillsammans med Argentina, Kanada, Chile, Kina, Indien, Kenya och Marocko (ytterligare länder har nu anslutit sig) den internationella plattformen för hållbar finansiering. Plattformen ska öka mobiliseringen av privat kapital till miljömässigt hållbara investeringar.

EU-kommissionens bidrag

Under 2021 anslog kommissionen 2,50 miljarder euro till utvecklingsländerna. En betydande andel av detta, nästan 40 procent, gick till finansiering av klimatanpassningsåtgärder.

20 procent av EU:s totala budget för 2014–2020 gick till klimatrelaterade projekt, ett mål som har höjts till 30 procent för 2021–2027 och 35 procent för instrumentet för grannskapspolitik, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete.

Dessutom bidrog Europeiska investeringsbanken (ECB) med 2,56 miljarder euro i klimatfinansiering till utvecklingsländerna under 2021. ECB finansierar till exempel projekt för energieffektivitet och förnybar energi i Afrika och andra regioner och sammanför ofta sina medel med medel från kommissionen och från nationella organ i EU-länderna.

Ett av EU:s flaggskeppsinitiativ – den globala klimatförändringsalliansen+

Den viktigaste kanalen för EU:s stöd till politisk dialog och särskilda riktade klimatåtgärder i utvecklingsländer var tidigare den globala klimatförändringsalliansen+. Det initiativet pågick 2014–2020 och projekten håller nu på att slutföras.

Bidragsfinansieringen för initiativet ökade från 317,5 miljoner euro under den första fasen (2007–2014) till 420 miljoner euro under den andra fasen (2014–2020).

Den globala klimatförändringsalliansen+ fokuserade starkt på de minst utvecklade länderna och små östater under utveckling, eftersom det är de som är mest sårbara för klimatförändringar.

Det övergripande målet var att främja politisk dialog och samarbete om klimatförändringar mellan EU och utvecklingsländerna.

Prioriterade områden:

  • Integrera klimatförändringarna i flera aspekter av de nationella utvecklingsstrategierna.
  • Öka motståndskraften mot klimateffekterna.
  • Hjälpa länderna att utforma och genomföra strategier för anpassning och begränsning.
  • Hjälpa dem att utarbeta och finansiera ekonomiskt bärkraftiga (dvs. kostnadseffektiva) utvecklingsprojekt som är relevanta för klimatet.

Europeiska fonden för hållbar utveckling plus

Europeiska fonden för hållbar utveckling plus (EFHU+) är en del av EU:s investeringsram för länder utanför EU. Den säkerställer att en rad finansiella transaktioner har världsomfattande täckning. Fonden ingår i EU:s långsiktiga budgetprogram för yttre åtgärder, Europa i världen.

EFHU+ är ett övergripande instrument som omfattar olika sätt att stödja partnerländernas utveckling, t.ex. genom

  • garantier
  • bidrag i form av ”blandfinansiering” (en blandning av EU-bidrag och banklån)
  • tekniskt bistånd för att hjälpa partnerländerna att förbättra sin projektkvalitet och genomföra reformer.

EFHU+ samlar in ekonomiska resurser för hållbar och inkluderande ekonomisk utveckling från den privata sektorn. Fonden stöder investeringar i partnerländerna för att skapa fler anständiga jobb, stärka offentlig och privat infrastruktur, främja förnybar energi och hållbart jordbruk och stödja den digitala ekonomin.

Investeringsramen omfattar också garantin för yttre åtgärder som innebär en ökning av EU:s finansiering av hållbar utveckling till 53 miljarder euro.

Garantin för yttre åtgärder har en kapacitet på 39,8 miljarder euro för att säkra verksamheten inom EFHU+. Tillsammans med den privata sektorn och tack vare en hävstångseffekt kan detta mobilisera 200 miljarder euro i investeringar under 2021–2027.

Målet på 100 miljarder US-dollar

EU står fast vid sitt åtagande att bidra till de utvecklade ländernas mål att fram till 2025 gemensamt satsa 100 miljarder US-dollar per år för att stödja utvecklingsländerna.

Finansieringen kommer från en rad olika källor – offentliga, privata, bilaterala, multilaterala och alternativa finansieringskällor – och avser meningsfulla begränsande åtgärder och ett transparent genomförande i utvecklingsländerna.

EU uppmanar nuvarande och potentiella bidragsgivare att även finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer, i enlighet med sin kapacitet och sitt ansvar.

I september 2022 publicerade OECD en rapport om de utvecklade ländernas finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer. Den visar att de utvecklade länderna gör framsteg i fråga om klimatfinansiering och att den uppåtgående trenden tycks fortsätta. Klimatfinansieringen till utvecklingsländer uppgick till 83,3 miljarder US-dollar 2020, vilket var en ökning från 58,6 miljarder US-dollar 2016.

Finansiering av den gröna klimatfonden

Den gröna klimatfonden inrättades 2010 för att hjälpa utvecklingsländerna att minska sina utsläpp av växthusgaser och anpassa sig till klimatförändringarna.

Sedan 2014 har fonden fått in bidragslöften till ett värde av 10,3 miljarder US-dollar. EU-länderna står för nästan hälften, 4,7 miljarder US-dollar.

I oktober 2019 åtog sig 27 länder (de flesta av dem EU-länder) att ytterligare fylla på fonden med motsvarande 9,78 miljarder US-dollar under de kommande fyra åren. Den 31 maj 2022 hade EU-länderna betalat in 5,5 miljarder US-dollar av de utlovade medlen.

Vissa länder och regioner i EU bidrar också med omkring 95 procent av de årliga frivilliga åtagandena för att säkerställa att anpassningsfonden fungerar. Fonden hjälper utvecklingsländerna att anpassa sig till klimatförändringarna. Vid FN:s klimatkonferens 2021 utlovade EU-kommissionen stöd till anpassningsfonden till ett värde av 100 miljoner euro.

Ökning av klimatvänliga investeringar

Länderna måste locka till sig mer offentlig och privat finansiering för omställningen till en klimatvänlig ekonomi och hållbar ekonomisk tillväxt.

Internationell klimatfinansiering bör användas som komplement till utvecklingsländernas inhemska resurser, för att uppmuntra till klimattåliga och koldioxidsnåla investeringar.

EU har en dubbel strategi:

  • Bidragsfinansiering direkt till de fattigaste och mest utsatta länderna.
  • Bidragsmedel för att stimulera privata investeringar genom en kombination av bidrag, lån och aktier från offentliga och privata källor, bland annat utvecklingsbanker.

EU och medlemsländerna har t.ex. inrättat instrument som kombinerar bidragsfinansiering med lån och som omfattar olika regioner.

Dokument

Klicka på plustecknen för mer information.