Direct naar de inhoud
Climate Action
Nieuwsartikel25 november 2015Directoraat-generaal KlimaatLeestijd: 12 min

Commissie verstrekt 26 klimaatsubsidies in eerste jaar van Life-klimaatactie

De Europese Commissie heeft voor 36,75 miljoen euro subsidies verstrekt voor 26 acties rond klimaatverandering, aanpassing aan de klimaatverandering, klimaatgovernance en voorlichting in 22 EU-landen. De projecten laten zien welke praktische...

164548875_1.jpg

De Europese Commissie heeft voor 36,75 miljoen euro subsidies verstrekt voor 26 acties rond klimaatverandering, aanpassing aan de klimaatverandering, klimaatgovernance en voorlichting in 22 EU-landen. De projecten laten zien welke praktische mogelijkheden er zijn om de klimaatdoelstellingen van de EU te bereiken.

In de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Parijs eind deze maand heeft de Europese Commissie subsidie verstrekt voor 26 klimaatprojecten in de hele EU.

De projecten variëren van het herstellen van veengebieden in Letland tot de preventie van overstromingen in Italië en van duurzame asfaltproductie in Spanje tot het terugdringen van de emissies van de melkveehouderij in België, Luxemburg en Denemarken.

De projecten lopen in 22 EU-landen. De totale investering bedraagt ongeveer 73,9 miljoen euro, waarvan de EU als medefinanciering 36,75 miljoen euro voor haar rekening neemt. Er worden in 2015 nog vier andere projecten goedgekeurd, waardoor de geplande jaarlijkse begroting van 44,26 miljoen euro volledig benut zal worden.

Miguel Arias Cañete, EU-commissaris voor Klimaatactie en Energie: "Met deze projecten laat de EU zien dat zij zwaar investeert in praktische oplossingen voor het behalen van onze klimaatdoelstellingen. De projecten tonen aan dat overal in Europa innovatieve ideeën in de praktijk worden gebracht om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Het Life-programma draagt bij tot nieuwe oplossingen voor een koolstofarme, hulpbronnenefficiënte en tegen klimaatverandering bestande economie.”

De projecten zijn de eerste die Life-financiering voor klimaatacties ontvangen. Dit is een nieuwe klimaatspecifieke financieringsbron binnen het Life-programma die sinds 2014 bestaat. Na de eerste uitnodiging tot het indienen van voorstellen in het kader van de Life-klimaatactie werden er 189 aanvragen voor medefinanciering van projecten ingediend. De beschrijvingen van de geselecteerde projecten zijn hieronder te vinden.

Het Life-programma is het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaat. De begroting van het Life-subprogramma voor klimaatactie voor de periode 2014-2020 bedraagt 864 miljoen euro (volgens de prijzen van 2015). De Commissie publiceert elk jaar een uitnodiging voor het indienen van voorstellen voor Life-subsidies. De volgende uitnodiging wordt in het voorjaar van 2016 verwacht.

Meer lezen:

Life-projecten om de effecten van klimaatverandering te beperken

België - 2 projecten (40,6 miljoen euro)

LIFE DRB (Cockerill Maintenance & Ingénierie): LIFE-DBR toont een innovatieve, geoctrooieerde brandertechnologie, de dubbele regeneratieve brander, die voor het eerst op industriële schaal wordt toegepast bij ArcelorMittal in Gent. Met deze technologie worden in een innovatief verbrandingproces hoogovengas en lucht voorverwarmd in de brander, waardoor het gebruik van aardgas in de oven mogelijk met 90 % wordt teruggedrongen.

Projectsamenvatting

LIFE-Dairyclim (Université de Liège): Dit project wil de gevolgen van de klimaatverandering helpen beperken en de uitstoot van broeikasgassen in de melkveehouderij door optimale voederstrategieën verminderen. Dit wordt getest op proefboerderijen in België, Luxemburg en Denemarken, waar de methaanuitstoot naar verwachting met 10 % zal dalen. Het project benadrukt het belang van grasland voor de melkveehouderij als mogelijke CO2-opslag, en het zal richtsnoeren opstellen voor de verspreiding en de overdracht van de resultaten.

Projectsamenvatting

CYPRUS - 1 project (1 miljoen euro)

LIFE+ ORGANIKO (Cyprus University of Technology): Het project heeft tot doel de voordelen van biologische ten opzichte van conventionele landbouw en producten aan te tonen. Dit gebeurt aan de hand van indicatoren die aangeven hoe efficiënt de effecten van klimaatverandering worden beperkt en welke gevolgen dit heeft voor de agronomische en ecologische kwaliteit. Het project ontwikkelt een nationale strategie voor de beperking van de klimaatverandering in de landbouw door uitbreiding van de biologische landbouw en het palet van producten daarvan in de Cypriotische economie. Naar verwachting wordt op deze manier de uitstoot van CO2 en stikstofoxiden (NOx) met 5 % teruggedrongen.

Projectsamenvatting

FINLAND - 1 project (2 miljoen euro)

OPAL-Life (Natural Resources Institute Finland): Het project is gericht op instrumenten en methoden ter ondersteuning van de ontwikkeling en toepssing van landbouw- en milieubeleid voor meer bestaanszekerheid op het platteland en een milieuvriendelijker landbouw. Het streeft naar een combinatie van duurzame, hoogproductieve gewassen en extensieve landbouw en veeteelt met beperkte uitstoot van broeikasgassen.

Projectsamenvatting

FRANKRIJK - 2 projecten (6,7 miljoen euro)

LIFE Conipher (VICAT): Het project heeft tot doel aan te tonen hoe een krachtige fotovoltaïsche isolatielaag kan worden gebruikt om woningen energie-efficiënter te maken, zodat zij beter bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Het ontwikkelt de eerste gebruiksklare "plug and play"-panelen voor eenvoudige en snelle "ingrijpende renovaties". De panelen, die voor 85 % uit gerecycleerd materiaal bestaan, leiden naar verwachting tot 60 % minder primair energieverbruik en een 75 % lagere uitstoot van broeikasgassen.

Projectsamenvatting

LIFE BEEF CARBON (French Livestock Institute): Het project bevordert innovatieve systemen voor de veehouderij en zorgt voor technische, economische, ecologische en sociale duurzaamheid van de rundveehouderij. De projectpartners willen aantonen dat deze maatregelen de CO2-uitstoot van de rundvleesproductie in Frankrijk, Ierland, Italië en Spanje verminderen. Als er nationale actieplannen komen, zou die in 10 jaar tijd met zo'n 15 % kunnen dalen.

Projectsamenvatting

GRIEKENLAND - 1 project (1,9 miljoen euro)

LIFE CLIMATREE (Institute of Urban Environment and Human Resources): Het project moet bijdragen tot de ontwikkeling van een nieuwe methode en beleidsmakers een innovatief middel geven voor de kwantificering van CO2-opslag in permanente hout- en fruitproductie in het Middellandse Zeegebied. Het project zal de berekening van CO2-opslag in de EU verbeteren door na te gaan hoe boomgaarden en -kwekerijen kunnen worden verwerkt in de berekeningen, wat de sociaaleconomische voordelen van bomen voor CO2-opslag zijn. Er komt ook een handleiding voor fruittelers en boomkwekers.

Projectsamenvatting

ITALIË - 1 project (1,5 miljoen euro)

LIFE FoResMit (The Research Centre for Agrobiology and Pedology of Florence): Het project is gericht op het herstel van aangetaste naaldbossen in peri-urbane gebieden in Italië en Griekenland. Het project gaat richtsnoeren opstellen voor goede bosbouwpraktijken. Het richt zich onder andere op innovatieve uitdunmethoden, betere ecologische stabiliteit en weerbaarheid van bossen, en de mogelijkheden om de effecten van klimaatverandering met bosbouw te beperken.

Projectsamenvatting

LETLAND - 1 project (1,8 miljoen euro)

LIFE Restore (Nature Conservation Agency): Dit project bevordert duurzaam beheer en hergebruik van aangetaste veengebieden in Letland. Het project gaat een methode ontwikkelen om de uitstoot van broeikasgassen door moerasgebieden in Letland te berekenen. Ook gaat het een beleidsondersteunend instrument ontwikkelen om de effecten van het herstel van die gebieden op biodiversiteit, economische groei en klimaatbescherming op lange termijn te optimaliseren. Daarnaast zal het aangetaste veengebieden in Letland inventariseren en een databank opzetten. Door dit project wordt de CO2-uitstoot naar verwachting met 2 227 ton per jaar teruggedrongen.

Projectsamenvatting

SPANJE - 5 projecten (10,5 miljoen euro)

LIFE-FERTILIFE (SISTEMAS AVANZADOS ENERGÉTICOS): Dit project ontwikkelt een prototype om CO2-uitstoot van een keramiekfabriek af te vangen en het zo verkregen koolzuurwater te gebruiken voor irrigatie. Het zal de haalbaarheid van koolzuurfertigatietechnologie voor de teelten van citrusfruit in de autonome regio Valencia aantonen. Door 30-50 % van de CO2-uitstoot van de fabriek af te vangen, wordt er 5-10 % minder in de bodem opgenomen, waardoor de ontbinding van organisch materiaal beperkt wordt.

Projectsamenvatting

LIFE BATTLE-CO2 (Fundación CARTIF): Het project toont aan dat biomassa te gebruiken is als alternatieve brandstof bij de productie van asfaltmengsels. Het zal een nieuwe productie-installatie ontwikkelen, volledig vrij van fossiele brandstoffen, waarbij er 80 % minder broeikasgassen worden uitgestoten. De asfaltmengsels worden getest op een bouwterrein waar een weg wordt aangelegd. Het is ook de bedoeling productcategorieregels op te stellen met het oog op de allereerste milieuproductverklaring voor asfalt. Bovendien wordt nagegaan of de as die na de verbranding van biomassa overblijft als bodemstabilisator kan worden gebruikt.

Projectsamenvatting

LIFE METHAmorphosis (FCC AQUALIA): Het doel van dit project is op industriële schaal twee innovatieve systemen te demonstreren waarmee afval wordt gebruikt om goedkope biomethaan te produceren, waarop auto's kunnen rijden. Eén systeem maakt gebruik van stedelijk afvalwater, het andere gebruikt drijfmest. De systemen kunnen het energieverbruik van het productieproces met wel 70 % verminderen en de uitstoot van broeikasgassen met 80 %. Het commerciële potentieel van biomethaan uit afval wordt getest in de automobielsector.

Projectsamenvatting

LIFE Blue Natura (Regional Ministry of Environment and Spatial Planning of Andalusia): Het project gaat de CO2-opslag door moerassen en zeegrasvelden (blue carbon) in Andalusië kwantificeren. Met deze informatie kunnen de milieuvoordelen van deze habitats ingeschat worden, kunnen herstelprojecten in gang gezet worden en kan beleid voor matiging van en aanpassing aan de klimaatverandering worden ontwikkeld.

Projectsamenvatting

LIFE DEMOWAVE (Quantum Innovative S.L.): Het project heeft tot doel het nut aan te tonen van twee golfenergieomzetters voor het opwekken van elektriciteit aan energierijke kusten. Twee prototypen van 25 KW worden aan de kust van Galicië geplaatst. Het project gaat de sociaaleconomische haalbaarheid en het overdraagbaarheidspotentieel beoordelen en zal daarbij kijken naar de voordelen voor het milieu, zoals minder CO2-uitstoot en minder verontreiniging vergeleken met andere technologieën.

Projectsamenvatting

ZWEDEN - 1 project (5,8 miljoen euro)

EffiSludge for Life (Scandinavian Biogas Fuels AB): Dit project moet leiden tot meer duurzaamheid en efficiënter gebruik van hulpbronnen in de pulp- en papierindustrie. Dit gebeurt door energie te besparen tijdens de behandeling van afvalwater en meer gebruik te maken van biogas uit afvalwater, dat binnen de sector zelf geproduceerd wordt. In de demonstratie-installatie wordt gebruik gemaakt van een innovatief aeroob bioproces, waardoor de productie van bruikbaar afvalwater toeneemt. Het elektriciteitsverbruik bij de behandeling van het afvalwater zal hierdoor naar verwachting met ten minste 50 % dalen.

Projectsamenvatting

Life-projecten voor aanpassing aan de klimaatverandering

GRIEKENLAND - 2 project (3,9 miljoen euro)

LIFE AgroClimaWater (Spyridis A. - Koutalou V. G.P. HYETOS): Het project wil de landbouwsector voorbereiden op de klimaatverandering. Er worden strategieën ontwikkeld voor de landbouw en voor waterbeheer, ten bate van bepaalde landbouworganisaties. Het accent ligt op de olijf-, citrus- en perzikboomgaarden in twee gebieden op Kreta (Griekenland) en een gebied in Basilicata (Italië). Landbouwers krijgen een methode aangereikt om de teelt aan te passen met het oog op een zo groot mogelijke opbrengst ondanks onvoorspelbare beschikbaarheid van water.

Projectsamenvatting

LIFE ADAPT2CLIMA (National Observatory of Athens): Het project streeft naar het opbouwen van een solide kennisbasis over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de landbouwsector op drie mediterrane eilanden en het vergroten van de weerbaarheid tegen de risico’s van klimaatverandering. Dit zal het makkelijker maken om aanpassingsstrategieën voor de landbouw in het Middellandse Zeegebied te ontwikkelen met behulp van een instrument voor beleidsondersteuning op Kreta, Sicilië en Cyprus. Dit instrument simuleert de gevolgen van de klimaatverandering voor gewassen en de doeltreffendheid van de aanpassingsopties. Met behulp daarvan zullen in samenwerking met landbouworganisaties aanpassingsstrategieën voor waterbeheer worden ontwikkeld. De uitvoering daarvan zal naar verwachting het waterverbruik per deelnemend bedrijf met ten minste 30 % verlagen.

Projectsamenvatting

ITALIË - 5 projecten (11 miljoen euro)

Life SEC Adapt (Sviluppo Marche SpA): De belangrijkste doelstelling van het project is betere klimaatbestendigheid van gemeenten in Italië (Marche) en Kroatië (Jadranska Hrvatska) en hen te helpen bepaalde gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen of er zich aan aan te passen door het mainstreamen en integreren van klimaatdoelstellingen in hun lokale beleid en werkwijzen via deelname aan het "Mayors Adapt"-initiatief. Het uiteindelijke doel is het vaststellen en verbeteren van het model van duurzame energiegemeenschappen, dat moet leiden tot beter klimaatbeheer.

Projectsamenvatting

LIFE DERRIS (UNIPOL GRUPPO FINANZIARIO): Dit project is gericht op kennisoverdracht over risicobeoordeling en -beheer van extreme weersomstandigheden van verzekeringsmaatschappijen naar overheidsdiensten en het midden- en kleinbedrif om bedrijven veerkrachtiger te maken. Het zal evaluatie-instrumenten en -vaardigheden voor risicopreventie (ontwikkeld door de verzekeringsbranche) verspreiden onder overheidsinstanties en kleine en middelgrote ondernemingen in Turijn. Ook worden er innovatieve vormen van publiek-private governance voor de aanpak van klimaatgerelateerde rampen ingevoerd.

Projectsamenvatting

LIFE IRIS (ERVET SpA): Het project LIFE IRIS heeft tot doel bedrijven en vooral het midden- en kleinbedrijf in de regio Emilia-Romagna te ondersteunen bij hun inspanningen om zich beter te wapenen tegen extreme weersomstandigheden. Ook zal het nagaan of de aanpassingsmaatregelen effectiever zijn als zij worden toegepast door middel van een clusterbenadering (per sector en toeleveringsketen). Ten slotte gaat het financiële instrumenten bevorderen om veerkrachtige ondernemingen of sectoren financieel te belonen.

Projectsamenvatting

LIFE HEROTILE (Industrie Cotto Possagno S.p.A.): Dit project is gericht op het ontwerpen en produceren van twee soorten dakpannen (Marseille- en Portugese dakpannen, goed voor ruim 60 % van de hellende daken in Europa) met een hogere luchtdoorlatendheid langs de overlap van de pannen en betere energieprestaties dankzij ventilatie onder de pannen. De nieuwe pannen worden getest op zeven verschillende soorten daken van gebouwen in verschillende mediterrane regio’s. Het project wil aantonen dat gebruik van deze pannen het energieverbruik voor koeling van gebouwen met 50 % en de daarmee gerelateerde broeikasgasemissies met 10 % kan terugdringen.

Projectsamenvatting

LIFE PRIMES (Regional Civil Protection Agency - Emilia-Romagna): Het project wil actieve, veerkrachtige gemeenschappen opbouwen door vroegtijdige waarschuwing voor en preventieve maatregelen tegen overstromingen. Het gaat de samenwerking tussen de civiele bescherming en de samenleving bevorderen en voorlichting geven over aanpassing aan de klimaatverandering en over het effect van risicosignaleringspatronen. Het gaat werken aan het standaardiseren van regionale procedures voor risicobeheer en overstromingspreventie en zet een online-platform op. In een periode van drie jaar worden er ruim 600 lokale aanpassingsplannen uitgewerkt door particulieren.

Projectsamenvatting

NEDERLAND - 1 project (10,4 miljoen euro)

LIFE URBAN-ADAPT (Gemeente Rotterdam): Het project hanteert een innovatieve en participatieve aanpak voor de grootschalige invoering van stedelijke aanpassingsstrategieën en daarmee samenhangende maatregelen om de acceptatie door het publiek en belanghebbenden te bevorderen. Het project zal de wateropvangcapaciteit binnen een stedelijk gebied vergroten, ecosystemen herstellen en groene en blauwe infrastructuur ontwikkelen. Zo moet het de klimaatbestendigheid van twee delen van Rotterdam (ZoHo en Nieuwe Maas) verbeteren.

Projectsamenvatting

POLEN - 1 project (5,8 miljoen euro)

LIFERADOMKLIMA-PL (Gmina (Municipality) Radom): Het project maakt Radom, een stad met 220 000 inwoners in Polen, beter bestand tegen de klimaatverandering. Om lokale overstromingsrisico’s te beheersen, gaat de stad groene en blauwe infrastructuur aanleggen voor het beheer van extreme weersomstandigheden, zoals retentiebekkens. Het project gaat ook evalueren hoe kwetsbaar Radom voor klimaatverandering is.

Projectsamenvatting

SPANJE - 1 project (5,5 miljoen euro)

LIFE ADAPTAMED (Regional Ministry of Environment and Spatial Planning of Andalusia): Het project is gericht op het terugdringen van de negatieve gevolgen van klimaatverandering voor essentiële ecosysteemdiensten in drie representatieve mediterrane beschermde gebieden die van sociaal-economisch belang zijn: de Doñana-moerassen, de bergrug Sierra Nevada en de kustwoestijn Cabo de Gata. Het project maakt gebruik van een ecosysteemaanpak om aanpassingsgerichte beheersmaatregelen te ontwikkelen, uit te voeren, te monitoren, te evalueren en te verspreiden, die gericht zijn op bodembehoud, bestuiving, weiden, temperatuurbeheersing, watervoorziening en de preventie van bosbranden en woestijnvorming. Het project hoopt deze ecosystemen veerkrachtiger te maken en te beschermen tegen klimaatverandering.

Projectsamenvatting

Life-klimaatgovernance en -voorlichtingsprojecten

FRANKRIJK - 1 project (1,5 miljoen euro)

LIFE Clim'Foot (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie (ADEME)): Dit project ondersteunt de uitvoering van overheidsbeleid dat publieke en particuliere organisaties stimuleert om hun CO2-emissies te verlagen. Het project lanceert een Europees netwerk rond het concept van de CO2-voetafdruk van organisaties, een hulpmiddel voor het harmoniseren van CO2-voetafdrukberekeningen, opleidingen voor beleidsmakers en eindgebruikers, een test van de voorgestelde methoden voor het berekenen en verkleinen van de CO2-voetafdruk bij verschillende organisaties en een systeem om investeerders te koppelen aan organisaties die financiering zoeken om hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Het project omvat openbare en particuliere organen in Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië en Kroatië.

Projectsamenvatting

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 november 2015
Auteur
Directoraat-generaal Klimaat