Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Climate Action
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2015Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί 26 έργα κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της «Δράσης για το Κλίμα» LIFE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 26 επιχορηγήσεις ύψους 36,75 εκατ. ευρώ για έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για έργα διακυβέρνησης και πληροφόρησης σχετικά με το κλίμα σε 22 κράτη μέλη. Τα...

164548875_1.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 26 επιχορηγήσεις ύψους 36,75 εκατ. ευρώ για έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για έργα διακυβέρνησης και πληροφόρησης σχετικά με το κλίμα σε 22 κράτη μέλη. Τα έργα αυτά συνιστούν πρακτικούς τρόπους συμβολής στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα.

Πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στα τέλη αυτού του μήνα στο Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε επιχορηγήσεις για 26 έργα απ' όλη την ΕΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για ποικίλα έργα: αποκατάσταση τυρφώνων στη Λετονία, πρόληψη πλημμυρών στην Ιταλία, βιώσιμη παραγωγή ασφάλτου στην Ισπανία, μείωση των εκπομπών από την εκτροφή ζώων γαλακτοπαραγωγής στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Δανία, και πολλά άλλα.

Τα έργα αφορούν 22 κράτη μέλη και αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση ύψους 73,9 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, εκ των οποίων η ΕΕ θα συνεισφέρει 36,75 εκατ. ευρώ ως συγχρηματοδότηση. Τέσσερα ακόμη έργα πρόκειται να λάβουν επιχορήγηση εντός του 2015, εξαντλώντας τον προβλεπόμενο ετήσιο προϋπολογισμό των 44,26 εκατ. ευρώ.

Ο επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε σχετικά: «Τα έργα αυτά αποτελούν απτό παράδειγμα της στήριξης που παρέχει η ΕΕ για την εξεύρεση πρακτικών τρόπων εκπλήρωσης των στόχων για το κλίμα. Δείχνουν ότι καινοτόμες ιδέες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τίθενται σε εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη. Πριν από τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, το πρόγραμμα LIFE συμβάλλει στην εξεύρεση νέων λύσεων για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.»

Τα συγκεκριμένα έργα είναι οι πρώτοι δικαιούχοι χρηματοδότησης στο πλαίσιο της «Δράσης για το Κλίμα», ενός νέου χρηματοδοτικού σκέλους του προγράμματος LIFE ειδικά για το κλίμα. Όταν δημοσιεύθηκε το 2014, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της «Δράσης για το Κλίμα» LIFE συγκέντρωσε 189 υποψηφιότητες έργων για συγχρηματοδότηση. Παρακάτω περιγράφονται τα έργα που επελέγησαν.

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Ο προϋπολογισμός του υποπρογράμματος «Δράση για το κλίμα» του προγράμματος LIFE για την περίοδο 2014-2020 έχει οριστεί σε 864 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει ετησίως προσκλήσεις για επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE. Η επόμενη πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2016.

Περισσότερα:

LIFE - Έργα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής

ΒΕΛΓΙΟ (2 έργα – 4,6 εκατ. ευρώ)

LIFE DRB (Cockerill Maintenance & Ingénierie): Το LIFE DRB θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα, έναν καινοτόμο και πατενταρισμένο καυστήρα στη μονάδα της ArcelorMittal στη Γάνδη του Βελγίου. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την προθέρμανση των αερίων υψικαμίνου με μια καινοτόμο διαδικασία καύσης εντός του καυστήρα, κατά την οποία αναμένεται να χρησιμοποιείται 90% λιγότερο φυσικό αέριο στην εγκατάσταση επαναθέρμανσης.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE-Dairyclim (Πανεπιστήμιο της Λιέγης): Το έργο αυτό έχει ως στόχο να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κατά την εκτροφή ζώων γαλακτοπαραγωγής, βελτιστοποιώντας τις μεθόδους τροφοδοσίας. Θα πραγματοποιηθούν δοκιμές σε πιλοτικές εκμεταλλεύσεις στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Δανία, όπου οι εκπομπές μεθανίου αναμένεται να μειωθούν κατά 10%. Το έργο θα προβάλει επίσης τη σημασία των λειμώνων για την εκτροφή ζώων γαλακτοπαραγωγής ως δυνητικών δεξαμενών άνθρακα, ενώ θα εκπονήσει οδηγίες για τη διάδοση και μεταφορά των αποτελεσμάτων.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΚΥΠΡΟΣ (1 έργο – 1,0 εκατ. ευρώ)

ORGANIKO LIFE+ (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου): Το έργο αυτό προσπαθεί να καταδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της βιολογικής γεωργίας έναντι της συμβατικής, χρησιμοποιώντας δείκτες αποδοτικότητας όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την αγρονομική και περιβαλλοντική ποιότητα. Στο πλαίσιο του έργου θα καταρτιστεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, μέσα από την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και την προώθηση των προϊόντων της στην κυπριακή οικονομία. Μεταξύ των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων συγκαταλέγεται η μείωση κατά 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του υποξείδιου του αζώτου.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (1 έργο – 2,0 εκατ. ευρώ)

OPAL-Life (Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας): Το έργο αυτό θα ακολουθήσει μια συμμετοχική προσέγγιση για την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και μεθόδων στήριξης της γεωργικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής, τα οποία διαφυλάσσουν τους αγροτικούς βιοτικούς πόρους και περιορίζουν τις επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον. Θα επιδιώξει να συνδυάσει τις βιώσιμες εκτατικές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις υψηλής απόδοσης με μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΓΑΛΛΙΑ (2 έργα – 6,7 εκατ. ευρώ)

LIFE Conipher (VICAT): Το έργο στοχεύει να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο ένας φωτοβολταϊκός μονωτικός μανδύας υψηλής απόδοσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετασκευή κατοικιών προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση και η ανθεκτικότητα των κτιρίων έναντι της κλιματικής αλλαγής. Θα αναπτύξει τις πρώτες έτοιμες προς χρήση συστοιχίες τύπου «plug and play» για απλές και ταχείες «ριζικές ανακαινίσεις». Οι συστοιχίες αυτές θα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο υλικό σε ποσοστό 85% και αναμένεται να μειώσουν τη χρήση πρωτογενούς ενέργειας κατά 60% και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 75%.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE BEEF CARBON (Γαλλικό Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας): Το έργο θα προωθήσει καινοτόμα συστήματα και πρακτικές κτηνοτροφίας με στόχο τη βιωσιμότητα των μονάδων παραγωγής βοείου κρέατος από τεχνική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη. Οι συμμετέχοντες στο έργο αυτό θα δείξουν πώς μπορεί να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής βοείου κρέατος στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η κατάρτιση εθνικών σχεδίων δράσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 15% μέσα σε 10 έτη.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΕΛΛΑΔΑ (1 έργο – 1,9 εκατ. ευρώ)

LIFE CLIMATREE (Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινων Πόρων): Το έργο αυτό έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας, παρέχοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα καινοτόμο εργαλείο για τον ποσοτικό προσδιορισμό της αποθήκευσης άνθρακα σε μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή της Μεσογείου. Το έργο αποσκοπεί στον καλύτερο υπολογισμό της συλλογής άνθρακα στην ΕΕ, εντοπίζοντας τρόπους για τη συνεκτίμηση της ικανότητας των δενδρωδών καλλιεργειών, την εκτίμηση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους από τις δενδρώδεις καλλιέργειες για την αποθήκευση άνθρακα και την παροχή οδηγιών στους καλλιεργητές δέντρων.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΙΤΑΛΙΑ (1 έργο – 1,5 εκατ. ευρώ)

LIFE FoResMit (Ερευνητικό Κέντρο Αγροβιολογίας και Εδαφολογίας στη Φλωρεντία): Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασών κωνοφόρων σε περιαστικές περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας. Προβλέπει την εκπόνηση οδηγιών για ορθές δασοκομικές πρακτικές, π.χ. καινοτόμες πρακτικές αραίωσης, με σκοπό την ενίσχυση της οικολογικής σταθερότητας, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των δασών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΛΕΤΟΝΙΑ (1 έργο – 1,8 εκατ. ευρώ)

LIFE Restore (Οργανισμός Προστασίας της Φύσης): Το έργο LIFE Restore στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης και της επαναχρησιμοποίησης των υποβαθμισμένων υγροβιότοπων στη Λετονία. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα εκπονηθεί μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ελεγχόμενους υγροβιότοπους στη Λετονία και θα αναπτυχθεί ένα εργαλείο στήριξης της λήψης αποφάσεων για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το έργο στοχεύει επίσης στην απογραφή των υποβαθμισμένων υγροβιότοπων στη Λετονία και τη δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων, παρέχοντας στήριξη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Χάρη στο έργο αυτό, αναμένεται να μειωθούν άμεσα οι εκπομπές CO2 κατά 2.227 μετρικούς τόνους ετησίως.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΙΣΠΑΝΙΑ (5 έργα – 10,5 εκατ. ευρώ)

LIFE_FERTILIFE (SISTEMAS AVANZADOS ENERGÉTICOS): Το έργο αυτό αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου για τη δέσμευση εκπομπών CO2 από ένα εργοστάσιο κεραμικών και την επαναχρησιμοποίησή τους στο πλαίσιο της επεξεργασίας νερού για άρδευση καλλιεργειών. Στόχος είναι να αποδειχθεί η σκοπιμότητα της τεχνολογίας «ανθρακικής φερτάρδευσης» καλλιεργειών εσπεριδοειδών στην περιοχή της Βαλένθια. Δεσμεύοντας και επαναχρησιμοποιώντας το 30-50% των εκπομπών CO2, το έργο αναμένεται να μειώσει τις τιμές αναπνοής του εδάφους κατά 5-10%, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αποσύνθεσης της οργανικής ύλης στο έδαφος.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE BATTLE-CO2 (Fundación CARTIF): Στόχος του έργου είναι να δείξει πώς η βιομάζα μπορεί να ενσωματωθεί ως εναλλακτικό καύσιμο στην παραγωγή μείγματος ασφάλτου. Θα σχεδιαστεί μια νέα διάταξη εγκατάστασης, καθιερώνοντας μια διαδικασία κατασκευής χωρίς καμία χρήση ορυκτών καυσίμων και μειώνοντας τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%. Τα μείγματα ασφάλτου θα υποβάλλονται σε δοκιμή με επίδειξη πραγματικής κλίμακας σε εργοτάξιο οδοποιΐας. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα συνταχθούν επίσης κανόνες κατηγορίας προϊόντος, για την παροχή της πρώτης περιβαλλοντικής βεβαίωσης προϊόντος για την άσφαλτο. Επιπλέον, η τέφρα από την καύση βιομάζας θα υποβληθεί σε δοκιμή ως σταθεροποιητής εδάφους.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE METHAmorphosis (FCC AQUALIA): Στόχος του έργου αυτού είναι η επίδειξη σε βιομηχανική κλίμακα δύο καινοτόμων συστημάτων επεξεργασίας αποβλήτων με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση βιομεθανίου χαμηλού κόστους για μηχανοκίνητα οχήματα. Ένα σύστημα θα επεξεργάζεται αστικά και αγροτικά απόβλητα. Χάρη στα συστήματα αυτά, αναμένεται να μειωθεί η ενεργειακή ζήτηση έως και κατά 70% και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και κατά 80%. Το εμπορικό δυναμικό του βιομεθανίου που προέρχεται από απόβλητα θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE Blue Natura (Περιφερειακό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Ανδαλουσίας): Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στον προσδιορισμό των ποσοστών αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα σε έλη και υποθαλάσσιους λειμώνες στην Ανδαλουσία (μπλε άνθρακας). Οι πληροφορίες αυτές θα επιτρέψουν την κατά προσέγγιση αξιολόγηση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχουν οι βιότοποι αυτοί, θα παράσχουν στοιχεία για προγράμματα αποκατάστασης και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σ' αυτήν.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE DEMOWAVE (Quantum Innovative S.L.): Το έργο αυτό στοχεύει να καταδείξει τη βιωσιμότητα δύο μετατροπέων κυματικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ακτές υψηλής ενέργειας. Δύο πρωτότυπα των 25 Kw θα τοποθετηθούν στην ακτή της Γαλικίας. Το σχέδιο αυτό θα αξιολογήσει την κοινωνικοοικονομική τους βιωσιμότητα και τις δυνατότητες διάδοσής τους, και θα προβάλει τα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και των ρύπων, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΣΟΥΗΔΙΑ (1 έργο – 5,8 εκατ. ευρώ)

EffiSludge for LIFE (Scandinavian Biogas Fuels AB): Το έργο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού να γίνει πιο βιώσιμη και αποδοτική ως προς τη χρήση πόρων, χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά την επεξεργασία των λυμάτων, και στην ουσιαστική αύξηση του δυναμικού παραγωγής βιοαερίου από λύματα που παράγονται εντός της βιομηχανίας. Το έργο θα εγκαινιάσει μια καινοτόμο διαδικασία σε μια μονάδα επίδειξης, τροποποιώντας τη διαδικασία αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή χρησιμοποιήσιμων εκροών αποβλήτων. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την αερόβια επεξεργασία λυμάτων αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% ανά μονάδα λυμάτων.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE Έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

ΕΛΛΑΔΑ (2 έργα – 3,9 εκατ. ευρώ)

LIFE AgroClimaWater (Spyridis A. - Koutalou V. G.P. HYETOS): Το έργο αυτό αποσκοπεί στην προετοιμασία του γεωργικού τομέα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την προσαρμογή της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή και της καθιέρωσης στρατηγικών προσαρμογής της διαχείρισης των υδάτων σε επιλεγμένες οργανώσεις γεωργών. Θα εστιάζει στις καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και ροδάκινων σε δύο περιοχές της Κρήτης και μία περιοχή της Basilicata (Ιταλία). Θα προταθεί στους γεωργούς μια μεθοδολογία για την προσαρμογή των καλλιεργητικών τους πρακτικών, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση παρά τη χαμηλή ή ασταθή διαθεσιμότητα νερού.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE ADAPT2CLIMA (Εθνικό Παρατηρητήριο Αθηνών): Το έργο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία μιας στέρεης βάσης γνώσεων για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον γεωργικό τομέα σε τρία νησιά της Μεσογείου, αυξάνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητά τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα διευκολύνει την ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής του γεωργικού κλάδου στα νησιά της Μεσογείου, παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο εργαλείο στήριξης αποφάσεων στην Κρήτη, τη Σικελία και την Κύπρο. Το εργαλείο αυτό προσομοιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη φυτική παραγωγή και την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων επιλογών προσαρμογής. Με τη χρήση του εργαλείου αυτού, το έργο θα αναπτύξει στρατηγικές προσαρμογής της διαχείρισης των υδάτων σε συνεργασία με τις οργανώσεις των γεωργών. Η εφαρμογή των στρατηγικών αυτών αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά τουλάχιστον 30% ανά συμμετέχον αγρόκτημα.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΙΤΑΛΙΑ (5 έργα – 11,0 εκατ. ευρώ)

Life SEC Adapt (Sviluppo Marche SpA): Κύριος στόχος του έργου αυτού είναι να αυξήσει την ανθεκτικότητα δήμων της Ιταλίας (Marche) και της Κροατίας (Jadranska Hrvatska) απέναντι στην κλιματική αλλαγή και να τους βοηθήσει να προλάβουν και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της, συμπεριλαμβάνοντας στόχους για το κλίμα στις τοπικές πολιτικές και πρακτικές μέσω της προσχώρησης στην πρωτοβουλία «Mayors Adapt». Απώτερος στόχος είναι η έκδοση και αναβάθμιση του μοντέλου των Κοινοτήτων Βιώσιμης Ενέργειας με σκοπό τη βελτίωση της κλιματικής διαχείρισης.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE DERRIS (UNIPOL GRUPPO FINANZIARIO): Το έργο αποσκοπεί στη μεταφορά γνώσεων σχετικά με την εκτίμηση και τη διαχείριση κινδύνων για καταστροφικά καιρικά φαινόμενα από ασφαλιστικές εταιρείες σε δημόσιες διοικήσεις και ΜΜΕ με στόχο τη δημιουργία «ανθεκτικών εταιρειών». Θα διαδώσει εργαλεία αξιολόγησης και δεξιότητες πρόληψης κινδύνου που αναπτύχθηκαν από τον ασφαλιστικό κλάδο σε φορείς της δημόσιας διοίκησης και ΜΜΕ στο Τορίνο και θα εφαρμόσει καινοτόμες μορφές διακυβέρνησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κλιματικών καταστροφών.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE IRIS (ERVET SpA): Το σχέδιο LIFE IRIS επιδιώκει να στηρίξει τις επιχειρήσεις της περιφέρειας Emilia-Romagna, ιδίως τις ΜΜΕ, στις προσπάθειές τους να γίνουν πιο ανθεκτικές έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων. Θα ελέγξει επίσης την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής μέσω μιας συγκεντρωτικής προσέγγισης (ανά βιομηχανικό τομέα και αλυσίδα εφοδιασμού) και θα προωθήσει τη διάδοση χρηματοπιστωτικών εργαλείων με στόχο την επιβράβευση των ανθεκτικών επιχειρήσεων ή τομέων.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE HEROTILE (Industrie Cotto Possagno S.p.A.): Το έργο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και την παραγωγή δύο τύπων κεραμιδιών στέγης (κεραμίδια στέγης Μασσαλίας και Πορτογαλίας, που καλύπτουν τουλάχιστον το 60% των σαγματοειδών στεγών στην Ευρώπη) σε ένα σχήμα που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αεροπερατότητα χάρη στην αλληλεπικάλυψη των κεραμιδιών και βελτιωμένες ενεργειακές επιδόσεις χάρη στις δυνατότητες εξαερισμού κάτω από τα κεραμίδια. Τα καινούργια κεραμίδια θα υποβληθούν σε δοκιμή σε κτίρια πραγματικής κλίμακας με επτά διαφορετικούς τύπους στέγης σε διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου. Το έργο αυτό θέλει να καταδείξει ότι τα κεραμίδια μπορούν να μας βοηθούν να εξοικονομούμε μέχρι και 50% της ενέργειας για την ψύξη κτιρίων και να μειώνουμε τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10%.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE PRIMES (Περιφερειακός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας - Emilia-Romagna): Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενεργών και ανθεκτικών κοινοτήτων προωθώντας τη λήψη μέτρων έγκαιρης προειδοποίησης και μέτρων πρόληψης των κινδύνων για πλημμύρες. Θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των αρχών πολιτικής προστασίας και της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και των προτύπων για προειδοποιήσεις κινδύνου. Θα τυποποιήσει τις περιφερειακές διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και πρόληψης των πλημμυρών και θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Μέσα σε τρία έτη, οι πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καταρτίσουν πάνω από 600 τοπικά σχέδια προσαρμογής.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ (1 έργο – 10,4 εκατ. ευρώ)

LIFE URBAN-ADAPT (Gemeente Rotterdam): Το έργο προτείνει μια καινοτόμο και συμμετοχική προσέγγιση όσον αφορά την ευρεία εφαρμογή στρατηγικών προσαρμογής των αστικών περιοχών και συναφή μέτρα για την ενίσχυση της αποδοχής τους από το κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα αυξήσει ακόμη την ικανότητα κατακράτησης υδάτων εντός μιας αστικής περιοχής, θα αποκαταστήσει οικοσυστήματα και θα αναπτύξει πράσινες και γαλάζιες υποδομές προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα δύο επαρχιών του Ρότερνταμ (ZoHo και Nieuwe Maas) στην κλιματική αλλαγή.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΠΟΛΩΝΙΑ (1 έργο – 5,8 εκατ. ευρώ)

LIFERADOMKLIMA-PL (Gmina (Municipality) Radom): Το έργο θα βοηθήσει το Radom, μια πόλη 220.000 περίπου κατοίκων στην κεντρική Πολωνία, να γίνει πιο ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Για τον έλεγχο των τοπικών κινδύνων πλημμύρας, η πόλη θα αναπτύξει «πράσινη και γαλάζια υποδομή» με στόχο τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων, π.χ. πολλαπλή χρήση περιοχών συγκράτησης ομβρίων υδάτων. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα εκπονηθεί επίσης μια αξιολόγηση τρωτότητας της πόλης Radom έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

ΙΣΠΑΝΙΑ (1 έργο – 5,5 εκατ. ευρώ)

LIFE Blue Natura (Περιφερειακό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Ανδαλουσίας): Το έργο αποσκοπεί στο μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος σε τρεις αντιπροσωπευτικές εθνικές προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου κοινωνικοοικονομικής σημασίας: τους υγροτόπους της Doñana, μιας μεγάλου υψομέτρου οροσειράς της Sierra Nevada, και την παράκτια ζώνη Cabo de Gata. Το έργο θα χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση με βάση το οικοσύστημα για την ανάπτυξη, την εφαρμογή, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τη διάδοση μέτρων προσαρμοστικής διαχείρισης που εστιάζουν στη συγκράτηση του εδάφους, την επικονίαση, τους βοσκοτόπους, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, την παροχή νερού, την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και της απερήμωσης. Ως αποτέλεσμα, το έργο αναμένεται να αυξήσει την ανθεκτικότητα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συστημάτων καθώς και την προστασία των βασικών υπηρεσιών οικοσυστήματος από την κλιματική αλλαγή.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

LIFE - Έργα κλιματικής διακυβέρνησης και πληροφόρησης

ΓΑΛΛΙΑ (1 έργο – 1,5 εκατ. ευρώ)

LIFE Clim'Foot (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie (ADEME)): Το έργο αυτό έχει ως στόχο να στηρίξει την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών που παρέχουν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο γύρω από την έννοια του αποτυπώματος άνθρακα των φορέων, θα δημιουργήσει εργαλεία για την εναρμόνιση των υπολογισμών του αποτυπώματος άνθρακα, θα εκπαιδεύσει φορείς χάραξης πολιτικής και τελικούς χρήστες, θα διενεργήσει με διάφορους φορείς δοκιμές για προτεινόμενες μεθοδολογίες υπολογισμού και μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, και θα φέρει σε επαφή επενδυτές με φορείς που αναζητούν χρηματοδότηση για τη μείωση του «αποτυπώματος άνθρακά» τους. Στο έργο συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία.

Συνοπτική περιγραφή του έργου

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2015
Ημερομηνία δημοσίευσης
Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα