Gå direkt till innehållet
Climate Action
Nyhetsartikel25 november 2015Generaldirektoratet för klimatpolitikLästid: 12 min

Kommissionen delar ut bidrag till 26 klimatprojekt inom Life-programmet

EU-kommissionen har delat ut 26 verksamhetsbidrag på totalt 36,75 miljoner euro. Pengarna ska gå till projekt för att begränsa och anpassa sig till klimatförändringarna samt klimatstyrning och klimatinformation i 22 EU-länder. Projekten bidrar...

164548875_1.jpg

EU-kommissionen har delat ut 26 verksamhetsbidrag på totalt 36,75 miljoner euro. Pengarna ska gå till projekt för att begränsa och anpassa sig till klimatförändringarna samt klimatstyrning och klimatinformation i 22 EU-länder. Projekten bidrar konkret till att uppfylla EU:s klimatmål.

Inför FN:s viktiga klimatkonferens i Paris i december har EU-kommissionen delat ut verksamhetsbidrag till 26 klimatprojekt från hela EU.

Projekten ska bland annat återställa torvmarker i Lettland, förebygga översvämningar i Italien och minska utsläppen från mjölkproduktionen i Belgien, Luxemburg och Danmark.

Omkring 73,9 miljoner euro har satsats på projekten i 22 länder, varav EU står för 36,75 miljoner. Ytterligare fyra projekt kommer att få bidrag under 2015, vilket innebär att hela den planerade budgeten på 44,26 miljoner euro används.

EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete framhåller projektens betydelse.

– Genom projekten stöder EU konkreta sätt att nå klimatmålen. Projekten visar att innovativa idéer om hur man kan minska växthusgasutsläppen och anpassa sig till klimatförändringarna omsätts i praktiken i hela Europa. Inför Pariskonferensen bidrar Life-programmet till att hitta nya lösningar för en koldioxidsnål, resurseffektiv och klimattålig ekonomi.

Projekten är de första som får Life-programmets särskilda bidrag till klimatprojekt. I den första ansökningsomgången 2014 kom det in 189 ansökningar om medfinansiering. Du hittar beskrivningar av de utvalda projekten nedan.

Life-programmet är EU:s finansieringsinstrument för klimatåtgärder och miljön. Budgeten för delprogrammet för klimatprojekt uppgår till 864 miljoner euro för 2014–2020. Kommissionen utlyser ansökningsomgångar varje år – nästa omgång är planerad till våren 2016.

Läs mer:

Begränsa klimatförändringarna

Belgien (2 projekt – 4,6 miljoner euro)

Life DRB (Cockerill Maintenance & Ingénierie): Projektet ska för första gången använda en innovativ och patenterad brännarteknik i industriell skala vid ArcelorMittals anläggning i Gent i Belgien. Med den nya tekniken kan man förvärma masugnsgas och luft i en innovativ förbränningsprocess och på så sätt minska användningen av naturgas i värmningsugnen med 90 %.

Projektsammanfattning

Life-Dairyclim (Universitetet i Liège): Projektet ska bidra till att begränsa klimatpåverkan och minska växthusgasutsläppen i mjölkproduktionen genom effektivare utfodringsstrategier. De kommer att testas på gårdar i Belgien, Luxemburg och Danmark där metanutsläppen väntas minska med 10 %. Projektet uppmärksammar också gräsmarkernas potentiella förmåga att binda koldioxid. Man ska även ta fram riktlinjer för att se till att resultaten kan spridas och överföras till så många som möjligt.

Projektsammanfattning

Cypern (1 projekt – 1 miljon euro)

Life + Organiko (Cyperns tekniska högskola): Projektet ska visa fördelarna med ekologiskt jordbruk jämfört med traditionellt jordbruk med hjälp av indikatorer för jordbruks- och miljökvalitet och klimatinsatsernas genomslag. Man ska ta fram en strategisk plan för hur ekologiskt jordbruk och ekologiska produkter kan minska klimatpåverkan. Koldioxid- och kväveoxidutsläppen väntas minska med 5 %.

Projektsammanfattning

Finland (1 projekt – 2 miljoner euro)

Opal-Life (Naturresursinstitutet): Det här deltagarbaserade projektet ska ta fram och använda verktyg och metoder för jordbruks- och miljöstrategier som tryggar försörjningen på landsbygden och minskar jordbrukets miljöpåverkan. Målet är ett hållbart extensivt jordbruk med grödor med hög avkastning och hållbar boskapsuppfödning samtidigt som man minskar växthusgasutsläppen.

Projektsammanfattning

Frankrike (2 projekt – 6,7 miljoner euro)

Life Conipher (Företaget Vicat): Projektet ska visa hur man kan utrusta befintliga bostäder med högeffektiva isolerande solpaneler för att öka energieffektiviteten och bostädernas motståndskraft mot klimatförändringar. Man ska utveckla de första ”plug and play”-solpanelerna för enkla och snabba totalrenoveringar. Panelerna består till 85 % av återvunnet material och väntas minska primärenergiförbrukningen med 60 % och växthusgasutsläppen med 75 %.

Projektsammanfattning

Life Beef Carbon (Institutet för uppfödning): Projektet ska främja innovativa uppfödningssystem och uppfödningsmetoder för att garantera en nötköttsproduktion som är tekniskt, ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar. Man ska också försöka begränsa nötköttsproduktionens koldioxidavtryck i Frankrike, Irland, Italien och Spanien. Nationella handlingsplaner kan minska koldioxidavtrycket med upp till 15 % på tio år.

Projektsammanfattning

Grekland (1 projekt – 1,9 miljoner euro)

Life Climatree (Institutet för stadsmiljö och mänskliga resurser): Projektet ska bidra till nya metoder och ge beslutsfattarna ett innovativt verktyg för att mäta hur mycket koldioxid som finns lagrad i permanenta trädgrödor i Medelhavsområdet. Målet är att förbättra kartläggningen av kolsänkor i EU genom att hitta sätt att ta med trädgrödornas koldioxidlagring i beräkningarna. Man vill också beräkna de samhällsekonomiska fördelarna med trädgrödornas koldioxidlagring och ta fram riktlinjer till odlarna.

Projektsammanfattning

Italien (1 projekt – 1,5 miljoner euro)

Life FoResMit (Forskningsinstitutet för jordbruksbiologi och marklära, Florens): Projektet ska återställa utarmade barrskogar i stadsnära områden i Italien och Grekland. Man ska ta fram riktlinjer för bra skogsbruk, bland annat innovativa gallringsmetoder, för att öka den ekologiska stabiliteten och skogarnas motståndskraft mot klimatförändringar.

Projektsammanfattning

Lettland (1 projekt – 1,8 miljoner euro)

Life Restore (Naturskyddsmyndigheten): Projektet ska främja hållbar förvaltning och återanvändning av utarmade torvmarker i Lettland. Man ska ta fram en metod för att beräkna växthusgasutsläpp från lettiska våtmarker och ett verktyg för beslutsfattande. Syftet är att optimera torvmarkernas effekter på den biologiska mångfalden, den ekonomiska tillväxten och det långsiktiga klimatarbetet. Man ska också göra en inventering och en databas över utarmade torvmarker i Lettland som underlag till beslutsfattarna. Insatserna väntas minska koldioxidutsläppen med cirka 2 227 ton per år.

Projektsammanfattning

Spanien (5 projekt – 10,5 miljoner euro)

Life_Fertilife (Företaget Sistemas avanzados energéticos): Projektet ska utveckla en prototyp för att avskilja koldioxidutsläpp från en keramikfabrik och återanvända koldioxiden i det vatten som används för att bevattna citrusgrödor. På så sätt vill man visa att det går att använda koldioxid som växtnäring i Valenciaområdet. Genom att avskilja och återanvända 30–50 % av fabrikens koldioxidutsläpp väntas man kunna minska markandningen med 5-10 % och därmed bidra till att begränsa nedbrytningen av organiskt material i marken.

Projektsammanfattning

Life Battle–CO2 (Forskningsinstitutet Cartif): Projektet vill visa att man kan ersätta fossila bränslen med biomassa vid asfaltstillverkning. Målet är att utveckla en tillverkningsprocess helt utan fossila bränslen och därmed minska växthusgasutsläppen med 80 %. Asfalten kommer att testas vid ett vägbygge. Projektet ska också ta fram produktkategoriregler för att få den första miljövarudeklarationen för asfalt. Dessutom ska man testa om aska från förbränning av biomassa kan användas för att stabilisera mark.

Projektsammanfattning

Life Methamorphosis (Företaget FCC Aqualia): Projektet ska i industriell skala använda två innovativa avfallshanteringssystem för att få fram billig biometan som kan användas som fordonsbränsle. Det ena systemet ska användas för avloppsvatten från hushåll och det andra för jordbruksslam. Systemen väntas minska efterfrågan på processenergi med upp till 70 % och växthusgasutsläppen med upp till 80 %. Den kommersiella potentialen för biometan från avfall kommer att testas inom bilbranschen.

Projektsammanfattning

Life Blue Natura (Andalusiens miljö- och samhällsplaneringsmyndighet): Projektet ska mäta kolavlagringar och koldioxidbindningen i våtmarker och sjögräsängar i Andalusien (blått kol). Med hjälp av uppgifterna kan man göra en ungefärlig uppskattning av hur viktiga områdena är för miljön och ta fram underlag till klimatåtgärder och projekt för att återställa våtmarker och sjögräsängar.

Projektsammanfattning

Life Demowave (Företaget Quantum Innovative S.L.): Projektet ska visa lönsamheten hos två vågkraftverk som ska producera el på Galiciens kust. Två prototyper på 25 kW kommer att installeras på kusten. Projektet ska utvärdera vågkraftverkens samhällsekonomiska lönsamhet och om det går att överföra projektet. Miljövinsterna med vågkraften framhålls – föroreningarna och koldioxidavtrycket är mindre än med annan teknik.

Projektsammanfattning

Sverige (1 projekt – 5,8 miljoner euro)

EffiSludge for Life (Företaget Scandinavian Biogas): Projektet ska bidra till en mer resurseffektiv och hållbar massa- och pappersindustri. Idén är att utvinna biogas från det organiska materialet i industrins avloppsvatten och därmed spara energi under vattenreningsprocessen. Den nya aeroba processen ska öka produktionen av användbart avfall och testas vid en demonstrationsanläggning. Elförbrukningen under vattenreningen väntas minska med minst 50 %.

Projektsammanfattning

Klimatanpassning

Grekland (2 projekt – 3,9 miljoner euro)

Life AgroClimaWater (Företaget Spyridis A. - Koutalou V. G.P. HYETOS): Projektet ska genom olika strategier hjälpa jordbruket att anpassa sig till klimatförändringarna. Strategierna omfattar bland annat vattenförvaltning och vänder sig till utvalda jordbruksorganisationer. Projektet inriktas på oliv-, citrus- och persikoodlingar i två områden på Kreta (Grekland) och ett område i Basilicata (Italien). Jordbrukarna får hjälp med att anpassa sina odlingsmetoder så att de får så stora skördar som möjligt trots brist på vatten.

Projektsammanfattning

Life Adapt2Clima (Atens nationella forskningsobservatorium): Projektet ska bygga upp gedigna kunskaper om klimatförändringarna och dess effekter på jordbruket på Kreta, Sicilien och Cypern. Samtidigt vill man minska sårbarheten och öka motståndskraften mot klimatriskerna. Tanken är att främja nya anpassningsstrategier för jordbruket på öarna i Medelhavet genom ett innovativt beslutsverktyg. Med verktyget kan man simulera klimatförändringarnas effekter på skördarna och se vilka anpassningsmetoder som är effektivast. Verktyget kommer också att användas för att ta fram vattenförvaltningsstrategier tillsammans med olika jordbruksorganisationer. Tack vare strategierna väntas vattenförbrukningen minska med minst 30 % per gård.

Projektsammanfattning

Italien (5 projekt – 11 miljoner euro)

Life SEC Adapt (Utvecklingsmyndigheten Sviluppo Marche): Projektets huvudmål är att öka motståndskraften mot klimatförändringar hos kommuner i Italien (Marche) och Kroatien (Jadranska Hrvatska). Kommunerna ska ansluta sig till initiativet Mayors Adapt och låta klimatmålen genomsyra lokalpolitiken. På så sätt kan de förebygga och anpassa sig till klimatförändringarnas effekter. Slutmålet är att anta och uppdatera modellen med hållbara energisamhällen och förbättra klimatstyrningen.

Projektsammanfattning

Life Derris (Koncernen Unipol): I projektet ska försäkringsbolag överföra sina kunskaper om bedömning och hantering av väderkatastrofer till myndigheter och småföretag för att skapa ”motståndskraftiga företag”. Projektet ska sprida försäkringsbolagens utvärderingsverktyg och kunskap om riskförebyggande åtgärder bland myndigheter och företag i Turin och prova nya offentlig-privata styresformer för att hantera klimatkatastrofer.

Projektsammanfattning

Life Iris (Utvecklingsmyndigheten Ervet): Projektet ska hjälpa företag i regionen Emilia-Romagna, särskilt små och medelstora företag, att bättre klara extrema väderförhållanden. Det ska också testa klimatanpassningsåtgärder enligt en klusterstrategi (efter industrisektor och leveranskedja) och främja spridningen av finansverktyg som ska belöna motståndskraftiga företag eller sektorer.

Projektsammanfattning

Life Herotile (Företaget Cotto Possagno): Projektet ska utforma och tillverka två typer av takpannor (takpannor från Marseille och Portugal som finns på över 60 % av alla sadeltak i Europa). De har en form som släpper igenom mer luft för att de överlappar varandra och bidrar till lägre energiförbrukning tack vare bättre ventilation. De nya takpannorna ska testas på byggnader med sju olika typer av tak i olika Medelhavsregioner. Målet är att visa att pannorna kan minska nedkylningskostnaderna med upp till 50 % och växthusgasutsläppen i samband med nedkylning med 10 %.

Projektsammanfattning

Life Primes (Regional civilskyddsmyndighet, Emilia-Romagna): Projektet ska se till att kommunerna i regionen aktivt förbättrar sin motståndskraft mot väderkatastrofer genom system för tidig varning och förebyggande åtgärder mot översvämningar. Samarbetet mellan civilskyddsmyndigheterna och civilsamhället uppmuntras för att öka kunskapen om klimatanpassning och riskvarning. Projektet ska införa standardiserade regionala riskhanteringsplaner och rutiner för att förebygga översvämningar samt skapa en webbplattform. Under tre år ska man ta fram över 600 lokala handlingsplaner.

Projektsammanfattning

Nederländerna (1 projekt – 10,4 miljoner euro)

Life Urban-Adapt (Kommunen Rotterdam): Projektet ska öka vattenbindningskapaciteten i stadsområden, återställa ekosystem och utveckla grön och blå infrastruktur för att öka klimattåligheten i två områden i Rotterdam (ZoHo och Nieuwe Maas). Det innovativa projektet bygger på invånarnas deltagande. På så sätt hoppas de projektansvariga förankra projektet hos allmänheten och andra aktörer.

Projektsammanfattning

Polen (1 projekt – 5,8 miljoner euro)

Liferadomklima-PL (Kommunen Radom): Projektet ska hjälpa Radom i centrala Polen med cirka 220 000 invånare att bättre stå emot klimatförändringarna. Kommunen ska bygga ut grön och blå infrastruktur, t.ex. fördröjningsytor för dagvatten, för att kunna hantera översvämningar och andra extrema väderförhållanden. Man ska också utvärdera Radoms klimattålighet.

Projektsammanfattning

Spanien (1 projekt – 5,5 miljoner euro)

Life Adaptamed (Andalusiens miljö- och samhällsplaneringsmyndighet): Projektet ska begränsa klimatförändringarnas effekter på viktiga ekosystemtjänster i tre nationella skyddsområden kring Medelhavet av samhällsekonomisk betydelse: våtmarkerna i nationalparken Doñana, bergskedjan Sierra Nevada och det ökenliknande kustområdet Cabo de Gata. Projektet ska enligt en ekosystembaserad strategi ta fram, genomföra, övervaka, utvärdera och sprida anpassningsåtgärder för jordbindning, pollinering, betesmarker, temperaturreglering, vattenförsörjning, förebyggande av skogsbränder samt ökenspridning. Målet är att öka ekosystemens motståndskraft och skydda ekosystemtjänsterna mot klimatförändringarna.

Projektsammanfattning

Klimatstyrning och klimatinformation

Frankrike (1 projekt – 1,5 miljoner euro)

Life Clim'Foot (Myndigheten för miljö och energiförvaltning, Ademe): Projektet stöder åtgärder som uppmuntrar offentliga och privata organisationer att minska sina koldioxidutsläpp. Tanken är att bilda ett europeiskt nätverk där man tar upp organisationernas koldioxidavtryck, erbjuda enhetliga verktyg för att räkna ut koldioxidavtryck, utbilda beslutsfattare och slutanvändare, testa metoder för att räkna ut och minska koldioxidavtrycken bland olika organisationer och sammanföra investerare och organisationer som söker bidrag för att minska sitt koldioxidavtryck. Projektet omfattar offentliga och privata organisationer i Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien och Ungern.

Projektsammanfattning

Översikt

Publiceringsdatum
25 november 2015
Upphovsman
Generaldirektoratet för klimatpolitik