Skip to main content
Climate Action

Változtasson vásárlási és étkezési szokásain!

Az emberek nagy része manapság a különféle élelmiszerek és egyéb termékek hatalmas kínálatából válogathat. Ám a megvásárolt árucikkeket – legyen az egy liter tej vagy egy új cipő – mind elő kell állítani, ami szén-dioxid-kibocsátással jár. Ráadásul számos termelési folyamat károsítja a környezetet és súlyosbítja az éghajlatváltozást.

Amikor az élelmiszert a világ egyik végéből a másikba szállítják repülőgépen, ez 1700-szor annyi szén-dioxid kibocsátásával jár, mint amikor 50 km-re viszik teherautóval. A nem fenntartható erdőgazdálkodási módszerek számlájára írható erdőirtás a globális szén-dioxid-kibocsátás 20%-áért felelős.

Vásároljon okosan!

shopping_01_en
 • Válogassa meg, milyen csomagolású terméket vásárol: a műanyag csomagolás rengeteg hulladékot termel, és újrahasznosítása gyakorta nehézséget okoz. Kerülje a csomagolt termékeket, és próbáljon utántöltős változatot vásárolni, például samponból vagy hasonló árucikkekből.
 • Használjon újrafelhasználható szatyrokat a megvásárolt árucikkek hazaszállításához! Ha WC-papírt és konyhai törlőpapírt vásárol, válasszon újrahasznosított papírból készült termékeket!
 • Gondolja át alaposan, hogy valóban szüksége van-e új készülékekre! Az EU-ban az összes hulladék közül az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai növekednek a leggyorsabb ütemben.
 • Kerti bútort vagy más faterméket tervez vásárolni? Keresse azFSC vagy a PEFC logót, amely annak biztosítéka, hogy a fát fenntartható módon termelték ki.

Étkezzen okosan!

  shopping_02_en.gif
  • Ne pazarolja az élelmiszert! Ne vásároljon többet, mint amennyire szüksége van, a maradékot pedig tegye el későbbre!
  • Kerülje azokat a termékeket, amelyeknek épp nincs szezonjuk. Rengeteg vízre, energiára és egyéb erőforrásra van szükség ahhoz, hogy az egyes haszonnövényeket a természetes előfordulási helyüktől eltérő helyen, a rájuk jellemző vegetációs időszakon kívül termesszék.
  • A gyümölcsöt és a zöldséget tálban mossa meg, ne folyó víz alatt! A megmaradt vízzel meg tudja öntözni a virágokat a lakásban.
  • Ha fogyaszt húst, csökkentse a vörös húsokat az étrendjében, és válasszon helyettük inkább csirkét, halat vagy hüvelyes terményeket. Ha lemond a marhahúsról a csirke javára, azzal akár 75%-ot lefaraghat az adott étkezés „szénlábnyomából”.

  Uniós ökocímke

   shopping_03_en.gif
   eco_label.jpg
   • Az uniós ökocímke az alacsony környezeti hatású termékeket és szolgáltatásokat jelöli. Keresse ezt a címkét, amikor villanykörtét, mosóport, számítógépet vagy ruhát vásárol – sőt akkor is, amikor szállodaszobát foglal! Mára nagyjából 70 000 termék és szolgáltatás viseli az uniós ökocímkét!