Met een paar simpele veranderingen kunt u thuis energie en geld besparen en tegelijk het klimaat beschermen door uw uitstoot te verminderen.
Huishoudens produceren momenteel ongeveer een kwart van alle CO2-uitstoot in de EU. En wist u dat driekwart van het energieverbruik van huishoudens in de EU voor verwarming en koeling gebruikt wordt?
Verwarming en koeling

- Verwarm uw water niet te veel. Zet uw boiler maximaal op 60 °C. Dat is efficiënt én hygiënisch.
- Gebruik uw thermostaat slim. Wist u dat uw huis niet sneller opwarmt als u de thermostaat hoger zet? Daarmee verandert u alleen maar de maximumtemperatuur.
- Doe op warme dagen uw gordijnen en luiken dicht, zodat er minder zonlicht in uw huis komt.
- Blijf koel met een ventilator. Ventilators gebruiken veel minder energie dan airconditioners.
Isolatie

- Vervang ruiten van enkel glas door dubbel glas. Dubbele beglazing betekent 50-70 % minder warmteverlies.
- Is dubbele beglazing niet mogelijk? Dikke gordijnen of voorzetramen helpen ook tegen warmteverlies.
- Door tocht kan veel warmte verloren gaan. U kunt energie besparen door kieren dicht te maken. Zelfs afdichtplaatjes over sleutelgaten en brievenbussen maken een flink verschil!
- Isoleer uw boiler, verwarmingsbuizen en spouwmuren. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kunt u op de muur achter uw radiatoren warmtereflecterende folie plakken.
In de keuken

- Koop energiezuinige apparaten. In de EU hebben de meeste huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, vaatwassers en ovens een EU-energielabel dat u helpt om een energiezuinig model te kiezen. Het label gaat van A+++ (het zuinigst) tot G (het minst zuinig). Een D-vaatwasser verbruikt dubbel zoveel energie als een A+++-vaatwasser.
- Kijk of uw oven goed sluit. Als u een nieuwe oven koopt, koop er dan een met minstens een A-label. Zo bespaart u gedurende de levensduur van de oven zo’n 200 euro ten opzichte van een oven met een D-label.
- Was niet af met de hand als u een vaatwasser heeft. Moderne vaatwassers verbruiken veel minder water en energie, en de meeste hebben ook nog een eco-knop. Zet de vaatwasser pas aan als hij vol is!
- Kook niet meer water dan u nodig heeft. En als het kokende water in uw waterkoker een paar minuten heeft gestaan, hoeft u het niet al opnieuw te koken.
Slim wassen

- Was alleen met een volle machine. Draai geen was met alleen maar een paar kledingstukken. Wacht tot u een volle machine hebt, maar stop de machine ook niet te vol.
- Was op de laagst mogelijke temperatuur. Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo efficiënt dat uw kleding ook bij lage temperaturen schoon wordt.
- Doe geen voorwas als uw kleren niet heel vuil zijn.
- Droog uw was zo mogelijk aan de lijn. Een was drogen in de wasdroger kan evenveel energie kosten als het wassen zelf.
Elektriciteit besparen

- Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Eén ledlamp kan u in 20 jaar meer dan 100 euro aan elektriciteit besparen.
- Zet apparaten uit. Apparaten met een internetverbinding, zoals smart tv’s, printers en spelconsoles van voor 2016 kunnen tot wel 80 watt verbruiken als ze stand-by staan. Met een stekkerblok met ingebouwde schakelaar kunt u alle apparaten in één keer uitzetten.
- Vraag uw energieleverancier om een slimme meter te installeren. Slimme meters voor gas en elektriciteit kunnen 3% energie besparen.
- Ga voor groene energie. De meeste energieleveranciers bieden “groene” tarieven waarmee zij de inzet van hernieuwbare energiebronnen stimuleren, zoals wind- en zonne-energie. Als uw woning een eigen dak heeft, kunt u ook zonnepanelen op het dak laten plaatsen zodat u zelf elektriciteit opwekt.