Afval vervuilt niet alleen de lucht, het grondwater en de bodem, het zorgt ook voor extra CO2 en methaan in de atmosfeer, wat bijdraagt tot klimaatverandering.
De hoeveelheid afval die we in de EU produceren neemt toe: momenteel is het zo’n 3 miljard ton per jaar. In de hele EU wordt gemiddeld slechts 40 % van het huisvuil gerecycleerd.
Hergebruik

- Gebruik papier nog een keer. De achterkant van een gebruikt vel papier kan nog prima dienen als kladpapier of boodschappenlijstje.
- Geef oude apparaten weg, bijvoorbeeld aan een school of wijkcentrum. Zo kunnen anderen er nog gebruik van maken.
- Koop oplaadbare batterijen. Onthoud dat batterijen niet bij het huisvuil mogen, ze moeten gerecycleerd worden.
- Ruil, verkoop of doneer kleding, meubels en huishoudelijke artikelen die u niet meer nodig heeft. In plaats van dingen nieuw te kopen, kunt u ze ook lenen, huren of tweedehands aanschaffen.
Recycling

- Recycleren bespaart grondstoffen, energie en uitstoot. Het recycleren van een aluminiumblikje kost 90 % minder energie dan het produceren van een nieuw blikje. Het recycleren van 1 kg papier bespaart bijna 1 kg CO2 en methaan.
- Zoek uit welke soorten afval in uw gemeente worden gerecycleerd. Doe aan afvalscheiding: recycleer glas, papier, plastic en blikjes. Steeds meer soorten plastic kunnen tegenwoordig worden gerecycleerd. Vraag hiernaar bij uw gemeente.
- Gooi elektronica niet weg. Elektronica zijn gemaakt van waardevolle grondstoffen en materialen die gerecycleerd kunnen worden, waaronder metaal, kunststof en glas, die allemaal veel energie kosten om te delven of te produceren. Lever ze in bij een inzamelingspunt of breng ze terug naar de winkel.
- Lever uw oude auto-accu in. Ook oude banden kunnen gerecycleerd worden.
- Composteer. Uw organisch afval, zoals groenten en fruit, eierschalen en koffiedik, kunt u beter composteren dan weggooien. In een composthoop waar lucht bij kan komen, vergaan de afvalstoffen en vormen ze een natuurlijke meststof. Op een stortplaats, zonder lucht, gaat organisch afval gisten en ontstaat het broeikasgas methaan.