Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Climate Action

Προσαρμόστε τις αγορές σας και τις διατροφικές σας συνήθειες

Σήμερα, πολλές και πολλοί από εμάς έχουν πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και άλλων προϊόντων. Ωστόσο, όλα τα προϊόντα που αγοράζουμε, όπως ένα λίτρο γάλατος ή ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, πρέπει να παραχθούν, γεγονός που συνεπάγεται εκπομπές CO2. Επιπλέον, πολλές διαδικασίες παραγωγής βλάπτουν το περιβάλλον και το κλίμα.

Η αεροπορική μεταφορά τροφίμων από τη μια μεριά του πλανήτη στην άλλη προκαλεί 1.700 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από ό,τι η μεταφορά τους σε απόσταση 50 km με φορτηγό. Η μη βιώσιμη δασοκομία συμβάλλει στην αποψίλωση, η οποία ευθύνεται για το 20 % περίπου των εκπομπών CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάνετε έξυπνες αγορές

shopping_01_en
 • Να είστε επιλεκτικοί όσον αφορά τις συσκευασίες: οι πλαστικές συσκευασίες δημιουργούν πολλά απόβλητα και συχνά είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Αποφεύγετε τα συσκευασμένα προϊόντα και προτιμάτε τα ανταλλακτικά τους, όπως για τα σαμπουάν.
 • Επιλέγετε επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες για τα ψώνια σας. Να αγοράζετε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας από ανακυκλωμένο χαρτί.
 • Σκεφτείτε καλά προτού αγοράσετε νέες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (AHHE) είναι η ταχύτερα διογκούμενη κατηγορία αποβλήτων στην ΕΕ.
 • Αγοράζετε έπιπλα κήπου ή άλλα ξύλινα προϊόντα; Αναζητήστε τα σήματα FSC ή PEFC τα οποία αποτελούν εγγύηση ότι το ξύλο προέρχεται από βιώσιμη υλοτομία.

Τρώτε έξυπνα

  shopping_02_en.gif
  • Μη σπαταλάτε τρόφιμα. Αγοράζετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε και κρατήστε τα περισσεύματά σας για αργότερα!
  • Αποφεύγετε τα μη εποχικά προϊόντα. Η παραγωγή τροφίμων εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος ή των κανονικών εποχών καλλιέργειας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και άλλων πόρων.
  • Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε λεκάνη και όχι σε τρεχούμενο νερό με ανοιχτή τη βρύση. Με το νερό που περισσεύει ποτίζετε τα φυτά σας.
  • Αν τρώτε κρέας, αντικαταστήστε μερικώς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κοτόπουλο, ψάρι ή όσπρια. Αν αντικαταστήσετε το βόειο κρέας με κοτόπουλο μπορείτε να περιορίσετε το αποτύπωμα άνθρακα του γεύματός σας κατά 75 %.

  Οικολογικό σήμα

   shopping_03_en.gif
   eco_label.jpg
   • Το οικολογικό σήμα της ΕΕ χαρακτηρίζει προϊόντα και υπηρεσίες με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αναζητήστε το όταν αγοράζετε ηλεκτρικούς λαμπτήρες, απορρυπαντικά, υπολογιστές, ρούχα, ακόμη και όταν κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο. Περίπου 70.000 προϊόντα και υπηρεσίες φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ!