Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Climate Action

Σκεφτείτε προτού οδηγήσετε

Το περπάτημα δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία μας, αλλά και στο περιβάλλον. Ωστόσο, όλοι χρειαζόμαστε τα μεταφορικά μέσα για να πάμε στη δουλειά μας, να επισκεφτούμε την οικογένεια μας ή τους φίλους μας ή να ταξιδέψουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε τις σωστές επιλογές για να μειώνουμε τις εκπομπές CO2.

Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το ένα τέταρτο περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Γνωρίζετε ότι πάνω από τις μισές εκπομπές CO2 των νοικοκυριών της ΕΕ προέρχονται από τις μεταφορές, όπως η μεταφορά με το αυτοκίνητο για να πάμε στη δουλειά μας ή με το αεροπλάνο για να πάμε διακοπές;

Επιλέγετε με σύνεση

mobility_01_en
 • Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι. Σε κάθε λίτρο καυσίμου που καταναλώνει η μηχανή του αυτοκινήτου εκλύονται περισσότερα από 2 kg CO2. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μέσο αυτοκίνητο η κατανάλωση ενός ρεζερβουάρ απελευθερώνει πάνω από 100 kg CO2 στην ατμόσφαιρα!
 • Το ποδήλατο, οι δημόσιες συγκοινωνίες, ο συνεπιβατισμός και η κοινή χρήση αυτοκινήτων είναι καλοί εναλλακτικοί τρόποι για να μετακινηθείτε. Βεβαίως, το περπάτημα είναι το φιλικότερο μεταφορικό μέσο προς το περιβάλλον!
 • Χρησιμοποιήστε το τρένο. Κάθε άτομο που ταξιδεύει μόνο του με το αυτοκίνητό του παράγει 3 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο σε σύγκριση με αυτές που θα παρήγαγε αν ταξίδευε με τρένο.
 • Βρείτε εναλλακτικές λύσεις αντί των αεροπορικών μεταφορών. Οι αεροπορικές μεταφορές είναι η ταχύτερα αυξανόμενη πηγή εκπομπών CO2 στον τομέα των μεταφορών. Προτιμήστε το τρένο εάν η απόσταση είναι μικρότερη από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσετε...

  mobility_02_en.gif
  • Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποσότητα των καυσίμων που καταναλώνει το αυτοκίνητο σας καθώς και στις εκπομπές CO2. Αποφύγετε να φρενάρετε και να επιταχύνετε χωρίς λόγο και παράλληλα ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας ώστε να βελτιώνετε την αποδοτικότητα των καυσίμων.
  • Αφαιρέστε τη σχάρα οροφής όταν δεν την χρειάζεστε. Μια άδεια σχάρα οροφής αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 μέχρι και 10 % λόγω της αεροδυναμικής αντίστασης.
  • Σκέφτεστε να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο; Επιλέξτε αυτοκίνητο με χαμηλή κατανάλωση καυσίμων. Όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων οφείλουν να αναγράφουν τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμων των οχημάτων τους στις εκθέσεις και τις διαφημίσεις που κάνουν στην ΕΕ.

  Οικολογικά ταξίδια

   mobility_03_en.gif
   • Σκεφτήκατε ποτέ να αντισταθμίσετε τις εκπομπές CO2 του ταξιδιού σας; Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία και άλλοι οργανισμοί υπολογίζουν το αποτύπωμα των εκπομπών σας και επενδύουν το αντίστοιχο ποσό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε κάποιο περιβαλλοντικό έργο.
   • Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε τον οικολογικό τουρισμό; Μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο με τα τουριστικά καταλύματα που φέρουν το οικολογικό σήμα της ΕΕ.