Skip to main content
Climate Action

Premislimo, preden sedemo za volan

Hoja ni dobra le za nas, pomaga tudi okolju. Vendar moramo uporabljati tudi prevozna sredstva – za pot na delo, obisk družine in prijateljev, potovanja –, zato je pomembno, da s svojo izbiro zmanjšamo emisije CO2.

Promet je odgovoren za približno četrtino vseh emisij toplogrednih plinov v EU. In ali ste vedeli, da več kot polovica emisij CO2 iz gospodinjstev v EU nastane zaradi dejavnosti prevoza ljudi, kot je vožnja na delovno mesto ali potovanje na počitnice z letalom?

Izberimo pametno

mobility_01_en
 • Pustimo svoj avto doma. Z vsakim litrom porabljenega goriva sprostimo več kot 2 kg CO2. To pomeni, da povprečno z enim rezervoarjem bencina sprostimo v atmosfero več kot 100 kg CO2.
 • Kolesarjenje, javna prevozna sredstva, solastništvo ali souporaba avtomobila so dobri alternativni načini prevoza. Seveda pa je hoja najbolj zeleni način potovanja!
 • Pojdimo na vlak. Oseba, ki v avtomobilu potuje sama, proizvede 3-krat več emisij CO2 na kilometer, kot če bi potovala z vlakom.
 • Namesto letala poiščimo druge možnosti. Letala so med vsemi načini prevoza najhitreje rastoči vir emisij CO2. Če potujemo le nekaj sto kilometrov ali manj, gremo lahko z vlakom.

Če že moramo z avtom ...

  mobility_02_en.gif
  • Z načinom vožnje zelo vplivamo na količino uporabljenega goriva in količino emisij CO2. Izogibajmo se nepotrebnemu zaviranju ali pospeševanju in poskrbimo, da bodo pnevmatike dobro napolnjene – že s tem lahko enostavno izboljšamo izkoristek goriva.
  • Snemimo strešni prtljažnik. Strešni prtljažnik zaradi aerodinamičnega upora poveča porabo goriva in izpust emisij CO2 do 10 %.
  • Kupujemo nov avto? Izberimo varčen avto. Vsi proizvajalci avtomobilov morajo navesti podatke o emisijah CO2 in porabi goriva avtomobilov v razstavnih salonih in v oglasih v EU.

  Zelena potovanja

   mobility_03_en.gif
   • Pomislimo, kako lahko pri potovanju „nadomestimo“ izpust ogljika. Številne potovalne agencije in druge organizacije bodo izračunale naš emisijski odtis in vložile ustrezni znesek v projekt energije iz obnovljivih virov ali okoljski projekt.
   • Pomislimo na ekološki turizem. Pobrskajmo po katalogu turističnih nastanitev z znakom EU za okolje.