Direct naar de inhoud
Climate Action

Moet u echt met de auto?

Wandelen is niet alleen gezond, het is ook nog eens goed voor het milieu! Maar ook op langere afstanden, als u echt vervoer nodig heeft, is het belangrijk na te denken over CO2-uitstoot.

Ongeveer een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU wordt veroorzaakt door vervoer. En wist u dat de helft van de CO2-uitstoot van huishoudens in de EU wordt veroorzaakt door hun vervoer, zoals pendelen naar het werk en vliegvakanties?

Maak verstandige keuzes

mobility_01_en
 • Laat uw auto thuis. Elke liter brandstof die uw auto verbruikt, leidt tot ruim 2 kg CO2-uitstoot! Dus als u een tank leegrijdt, heeft u meer dan 100 kg CO2 de lucht in geblazen!
 • Fietsen, openbaar vervoer, carpoolen en autodelen zijn goede manieren om van A naar B te komen. Maar uiteindelijk blijft wandelen de schoonste manier van vervoer!
 • Neem de trein. Als u als enige in een auto reist, levert uw reis drie keer meer CO2-uitstoot op dan wanneer u per trein reist.
 • Zoek alternatieven voor vliegen. Het vliegverkeer is de snelst groeiende bron van CO2-uitstoot. Ga na of u de trein kunt nemen als u niet verder dan een paar honderd kilometer hoeft te reizen.

Als u echt met de auto moet reizen...

  mobility_02_en.gif
  • Uw manier van rijden heeft een grote invloed op de hoeveelheid brandstof die uw auto verbruikt en dus op uw CO2-uitstoot. Houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan en houd uw banden op de juiste spanning. Zo bespaart u brandstof.
  • Verwijder uw imperiaal wanneer u het niet gebruikt. Een leeg imperiaal maakt uw auto minder aerodynamisch en leidt tot 10 % meer brandstofverbruik en CO2-uitstoot.
  • Gaat u een nieuwe auto kopen? Kies er een met een laag brandstofverbruik. Autofabrikanten zijn verplicht de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van hun auto’s te vermelden in elke showroom en advertentie in de EU.

  Groen reizen

   mobility_03_en.gif
   • U kunt de CO2-uitstoot van uw reiscompenseren. Veel reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen kunnen de uitstoot berekenen en voor u een overeenkomstig bedrag investeren in bijvoorbeeld bos, hernieuwbare energie of milieuprojecten.
   • Probeer ecotoerisme. Kijk eens in de catalogus van toeristische accommodaties met het EU-ecolabel.