Skip to main content
Climate Action

Nem kell mindig autóba ülni

Ha autózás helyett a gyaloglást választja, azzal nemcsak saját egészségét, hanem a környezetet is védi. Időnként természetesen elkerülhetetlen a közlekedési eszközök használata ahhoz, hogy eljussunk a munkahelyünkre, meglátogassuk családunkat/rokonainkat, barátainkat, illetve alkalomadtán elutazzunk. Ám ezekben az esetekben is választhatunk olyan megoldást, amely kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár.

Az EU teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának körülbelül egynegyedéért a közlekedési ágazat felelős. Tudta Ön, hogy az uniós háztartások szén-dioxid-kibocsátásának több mint fele a közlekedésünk számlájára írható? Ezek közé tartozik például az is, ha gépkocsival járunk a munkahelyünkre vagy ha repülővel megyünk nyaralni.

Válasszon tudatosan!

mobility_01_en
 • Hagyja otthon az autót! Az autók a motorban elégetett üzemanyag minden egyes literje után több mint 2 kg szén-dioxidot bocsátanak ki. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos autó esetében egyetlen tartály üzemanyaggal több mint 100 kg szén-dioxid távozik a légkörbe!
 • A kerékpározás, a tömegközlekedés, az autómegosztás vagy a telekocsizáshoz hasonló szolgáltatások jó közlekedési alternatívát jelenthetnek. A közlekedés legkörnyezetkímélőbb formája természetesen továbbra is a gyaloglás!
 • Válassza a vonatot! Ha autóval utazik, az kilométerenként háromszor annyi szén-dioxid-kibocsátással jár, mintha vonatra szállna.
 • Nem csak repülővel lehet hosszabb útra indulni! A közlekedés számlájára írható szén-dioxid-kibocsátásért egyre nagyobb mértékben felel a repülés. Ha csak néhány száz kilométerre utazik, a vonatot is választhatja.

Ha nem lehet elkerülni az autó használatát...

  mobility_02_en.gif
  • Vezetési stílusa komoly hatással van gépkocsija üzemanyag-fogyasztására és szén-dioxid-kibocsátására. Ha kerüli a szükségtelen fékezést és gyorsulást, valamint mindig megfelelően felfújt autógumival közlekedik, azzal máris tett valamit az üzemanyag-hatékonyság érdekében.
  • Vegye le a tetőcsomagtartót, ha nem szállít rajta semmit! Az üresen szállított tetőcsomagtartó a légellenállás miatt akár 10%-kal is növelheti az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást.
  • Új autó vásárlásán gondolkozik? Válasszon üzemanyag-takarékos modellt! Az EU-ban a gépkocsigyártók kötelesek feltüntetni a fogyasztási és a szén-dioxid-kibocsátási adatokat az autószalonokban kiállított modelleken és a hirdetésekben is.

  Utazzon környezettudatosan!

   mobility_03_en.gif
   • Próbálja meg ellensúlyozni az Ön által okozott szén-dioxid-kibocsátást! Számos utazási vállalat és egyéb szervezet számolja ki az Ön által okozott kibocsátás mértékét, és az annak megfelelő összeget például megújuló energiával vagy környezetvédelemmel kapcsolatos beruházásokra fordítják.
   • Próbálja ki az ökoturizmust! Az EU ökocímke-katalógusában számos fenntartható módon működő szálláshely közül válogathat.