Glavni sadržaj
Climate Action

Razmislite prije nego što sjednete u automobil

Hodanje je zdravo za vas, a i pomaže okolišu. Međutim, svi se moramo služiti prijevozom – na putu na posao, pri posjetu obitelji ili prijateljima, na putovanjima... Stoga je pravilan odabir prijevoza važan kako bi se smanjile emisije CO2.

Prijevoz je uzrok približno četvrtine svih emisija stakleničkih plinova u EU-u. Jeste li znali da više od polovine emisija CO2 iz kućanstava EU-a potječe od aktivnosti prijevoza ljudi, kao što su vožnja automobilom na posao ili let do odredišta za odmor?

Odaberite razborito

mobility_01_en
 • Ostavite automobil kod kuće. Sagorijevanjem jedne litre goriva u motoru automobila ispusti se više od 2 kg CO2. To znači da se sagorijevanjem sadržaja punog spremnika prosječnog automobila u atmosferu ispusti više od 100 kg CO2!
 • Vožnja biciklom, javni prijevoz te zajednička vožnja i korištenje automobilom dobri su alternativni oblici mobilnosti. Hodanje je, naravno, najčišći način prijevoza.
 • Vozite se vlakom. Ako osoba putuje sama automobilom, ona proizvede tri puta više emisija CO2 po kilometru nego da je putovala vlakom.
 • Istražite alternative letenju. Letenje je najbrže rastući izvor emisija CO2 iz prijevoza. Razmislite o vožnji vlakom ako putujete samo nekoliko stotina kilometara ili manje.

Ako morate voziti...

  mobility_02_en.gif
  • Način na koji vozite uvelike utječe na količinu goriva koju vaš automobil troši te na količinu emisija CO2. Jednostavni načini za povećanje učinkovitosti potrošnje goriva su izbjegavanje nepotrebnog kočenja i ubrzavanja te održavanje guma dobro napuhanima.
  • Uklonite krovni nosač ako nije u upotrebi. Prazan krovni nosač zbog aerodinamičkog otpora dovodi do povećanja potrošnje goriva i emisija CO2 za do 10 %.
  • Kupujete novi automobil? Odaberite automobil s ekonomičnom potrošnjom goriva. U EU-u svi proizvođači automobila moraju u salonima automobila i oglasima istaknuti emisije CO2 i potrošnju goriva svojih vozila.

  Zelena putovanja

   mobility_03_en.gif
   • Razmislite o „nadoknadi” emisija CO2 svojeg putovanja. Mnoge putničke agencije i druge organizacije izračunat će vam otisak emisija i uložiti odgovarajući iznos u, primjerice, energiju iz obnovljivih izvora ili projekt u području okoliša.
   • Isprobajte ekoturizam! Možete pretražiti katalog turističkog smještaja sa znakom za okoliš EU-a.