Skip to main content
Climate Action

Ajattele ennen kuin ajat

Käveleminen on hyväksi paitsi terveydelle myös ympäristölle. Joskus auton käyttö on kuitenkin välttämätöntä, jotta pääse töihin tai vaikkapa vierailemaan sukulaisten luona. Silloin kannattaa huolehtia siitä, että hiilidioksidipäästöt ovat mahdollisimman vähäiset.

Liikenteen osuus kaikista EU:n hiilidioksidipäästöistä on noin neljännes. Tiesitkö, että yli puolet EU:n kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä on peräisin henkilöliikenteestä, kuten työmatka-autoilusta ja lomalennoista?

Tee viisaita valintoja

mobility_01_en
 • Jätä auto kotiin. Jokainen polttoainelitra tuottaa palaessaan yli 2 kg hiilidioksidia. Tämä tarkoittaa, että keskivertoauton yhdestä polttoainetankillisesta tulee keskimäärin 100 kg:n hiilidioksidipäästöt.
 • Polkupyöräily, kävely, joukkoliikenne sekä kimppakyydit ja autojen yhteiskäyttö ovat hyviä vaihtoja yksityisautoilulle. Kävely on tietenkin kaikkein ympäristöystävällisin liikkumistapa.
 • Matkusta junalla. Jos matkustat autolla yksin, tuotat kolme kertaa enemmän hiilidioksidia kilometriä kohden kuin junalla matkustaessasi.
 • Vältä lentomatkoja. Lentäminen on liikennemuodoista nopeimmin kasvava hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Jos matkaa on vain muutama sata kilometriä, juna voi olla hyvä valinta.

Jos auton käyttö on välttämätöntä...

  mobility_02_en.gif
  • Ajotavalla on suuri vaikutus polttoaineen kulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin. Vältä turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia ja pidä huolta renkaiden ilmanpaineesta. Ne ovat helppoja tapoja pienentää polttoaineen kulutusta.
  • Poista autosta kattoteline, jos et käytä sitä. Kattoteline lisää tyhjänäkin polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä jopa 10 % ilmanvastuksen vuoksi.
  • Oletko ostamassa uutta autoa? Kiinnitä huomiota polttoaineen kulutukseen. EU:ssa on kaikkien autonvalmistajien ilmoitettava autojen hiilidioksidipäästöt ja polttoainekulutus myymälöissään ja mainoksissaan.

  Lomamatkalle ympäristöä kunnioittaen

   mobility_03_en.gif
   • Mieti, miten voisit kompensoida matkasi hiilidioksidipäästöjä. Monet järjestöt ja matkatoimistot laskevat matkojen hiilidioksidipäästöt, ja voit niiden kautta sijoittaa päästöjäsi vastaavan summan esimerkiksi johonkin ympäristöhankkeeseen.
   • Suosi ekomatkailua.EU’s Ecolabel Tourist Accommodation -luettelosta voit hakea ympäristömerkin saaneita majoituspaikkoja.