Skip to main content
Climate Action

Upotrebljavajte ponovno i reciklirajte!

Osim što onečišćuje zrak, podzemne vode i tlo, otpad dovodi i do ispuštanja CO2 i metana u atmosferu te tako pridonosi klimatskim promjenama.

Količina otpada koji nastaje u EU-u raste i trenutačno iznosi oko 3 milijarde tona godišnje. U cijelom se EU-u trenutačno ponovno upotrebljava ili reciklira tek 40 % otpada iz kućanstava.

Ponovno upotrijebite

reuse_01_en
 • Ponovno upotrijebite papir. Za bilješke ugrubo ili popis stvari za kupovinu poslužite se stražnjom stranom upotrijebljenog lista papira umjesto novim.
 • Darujte staru električnu opremu, primjerice školama ili društvenim centrima, kako bi ih drugi mogli ponovno upotrijebiti.
 • Kupujte baterije na punjenje, koje se mogu ponovno upotrebljavati za više ciklusa punjenja. Ne zaboravite reciklirati baterije nakon što dođu do kraja svojeg životnog ciklusa.
 • Razmjenjujte, prodajte ili darujte odjeću, namještaj i kućanske predmete koji vam više nisu potrebni. Razmislite o posudbi, najmu ili kupovanju rabljenih proizvoda umjesto novih.

Reciklirajte

  reuse_02_en.gif
  • Recikliranjem se štedi energija i smanjuju emisije. Recikliranjem jedne limenke od aluminija uštedi se 90 % energije potrebne za izradu nove. Recikliranjem 1 kg papira, umjesto odlaganja, izbjegnu se emisije u iznosu od 1 kg CO2, kao i emisije metana.
  • Provjerite koje se vrste otpada mogu reciklirati u vašem području. Ne zaboravite odvajati staklo, papir, plastiku i limenke od ostalog otpada. Postrojenja za recikliranje sad prihvaćaju sve više vrsta plastike: za dodatne informacije provjerite vama najbliže postrojenje.
  • Ne bacajte elektroničke uređaje. Elektronički proizvodi izrađuju se s pomoću vrijednih resursa i od materijala koji se mogu reciklirati, uključujući metale, plastiku i staklo, za čije je vađenje i proizvodnju potrebna energija. Odnesite ih na lokalno mjesto prikupljanja otpada ili natrag prodavaču.
  • Reciklirajte automobilski akumulator kad vam bude potreban novi. I stare se gume obično mogu reciklirati.
  • Kompostirajte. Vašem organskom otpadu, poput voća i povrća, ljuski jajeta ili taloga od kave, mjesto je na kompostnoj hrpi kod kuće, a ne na odlagalištu. Otpad na kompostnoj hrpi izloženoj zraku razgrađuje se te postaje prirodno gnojivo. Na odlagalištu, bez prisutnosti zraka, otpad fermentira te dolazi do ispuštanja metana, stakleničkog plina snažnog učinka.