Skip to main content
Climate Action

Pas uw koop- en eetgewoonten aan

Tegenwoordig hebben de meeste mensen keuze uit een enorm aanbod aan levensmiddelen en andere producten. Maar alles wat we kopen, van een liter melk tot nieuwe schoenen, moet geproduceerd worden. Dit leidt tot CO2-uitstoot. Bovendien zijn veel productieprocessen schadelijk voor het milieu en het klimaat.

Het vervoer van voedsel per vliegtuig van de ene naar de andere kant van de wereld betekent een 1700 keer hogere CO2-uitstoot vergeleken met 50 km vervoer per vrachtwagen. Niet-duurzame bosbouwpraktijken dragen bij aan ontbossing, een verschijnsel dat verantwoordelijk is voor 20 % van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Doe slim boodschappen

shopping_01_en
  • Wees kritisch op verpakkingen: plastic verpakkingen veroorzaken veel afval en zijn moeilijker te recycleren. Probeer voorverpakte producten te vermijden en kijk of er navulverpakkingen zijn.
  • Neem herbruikbare boodschappentassen en zakjes mee naar de winkel. En koop toilet- en keukenpapier van gerecycleerd papier.
  • Denk goed na voordat u uw gadgets vervangt. Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is de snelst groeiende afvalcategorie in de EU.
  • Wilt u tuinmeubelen en andere houten artikelen kopen? Koop producten met het FSC- of PEFC-keurmerk. Daarmee weet u zeker dat het hout duurzaam geoogst is.

Eet slim

    shopping_02_en.gif
    • Verspil geen voedsel. Koop niet meer dan u nodig heeft en bewaar restjes voor later.
    • Koop zoveel mogelijk seizoensproducten. Het telen van gewassen buiten het normale groeiseizoen of op plaatsen waar ze niet van nature voorkomen, vereist een enorme hoeveelheid water, energie en andere middelen.
    • Was uw groenten en fruit in een kom water en niet onder de lopende kraan. Geef het spoelwater aan uw planten.
    • Eet minder rood vlees. Eet liever kip, vis of vegetarisch. Als u rundvlees door kip vervangt, daalt de CO2-voetafdruk van uw maaltijd met wel 75 %!

    Ecolabel

      shopping_03_en.gif
      eco_label.jpg
      • Het EU-milieukeur of ecolabel vindt u op milieuvriendelijke producten en diensten. Let erop als u gloeilampen, schoonmaakproducten, computers of kleding koopt, zelfs bij het boeken van een hotelkamer! Er zijn al zo'n 70.000 producten met het EU-ecolabel!