Skip to main content
Climate Action

Muuta ostos- ja ruokailutottumuksiasi

Nykyisin on saatavilla yltäkylläisesti kaikenlaisia elintarvikkeita ja muita tuotteita. On kuitenkin muistettava, että kaikki tuotanto – olipa sitten kyse maidosta tai kenkäparista – aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi monet tuotantoprosessit ovat ympäristölle ja ilmastolle haitallisia.

Ruoan kuljettaminen lentoteitse toiselta puolelta maapalloa aiheuttaa 1 700 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sen kuljettaminen 50 km maanteitse. Kestämättömät metsänhoitokäytännöt vauhdittavat metsäkatoa ja aiheuttavat noin 20 prosenttia maapallon hiilidioksidipäästöistä.

Tarkkana ostoksilla

shopping_01_en
 • Kiinnitä huomiota pakkauksiin: muovipakkauksista tulee paljon jätettä, ja niitä on usein vaikea kierrättää. Vältä ylipakattuja tuotteita, ja suosi täyttöpakkauksia shampoon ja nestesaippuan kaltaisissa tuotteissa.
 • Ota kauppaan mukaan oma ostoskassi. Suosi lisäksi kierrätyspaperista valmistettua talous- ja wc-paperia.
 • Harkitse ennen kuin vaihdat vanhan kännykän, läppärin tai muun laitteen uuteen. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu on nopeimmin kasvava jätetyyppi EU:ssa.
 • Jos olet aikeissa ostaa puutarhakalusteita tai muita puutuotteita, katso onko niissä FSC- tai PEFC-merkki, joka takaa, että puunkorjuussa on noudatettu kestävän metsänhoidon periaatteita.

Mieti, mitä syöt

  shopping_02_en.gif
  • Älä haaskaa elintarvikkeita. Osta ainoastaan se määrä, jonka todella tarvitset. Muista käyttää hyväksi myös ruoantähteet.
  • Suosi sesonkituotteita. Ravintokasvien ja tuotantoeläinten kasvatus niiden luonnollisen elinympäristön tai kasvukauden ulkopuolella vie valtavasti vettä, energiaa ja muita resursseja.
  • Pese hedelmät ja vihannekset altaassa tai pesuvadissa äläkä juoksevalla vedellä. Käytä pesuvesi viherkasvien ja kukkien kasteluun.
  • Jos syöt lihaa, korvaa osa punaisesta lihasta kanalla, kalalla tai palkokasveilla. Kun naudanliha vaihdetaan kananlihaan, aterian hiilijalanjälki voi pienentyä jopa 75 prosenttia.

  EU-ympäristömerkki

   shopping_03_en.gif
   eco_label.jpg
   • EU:n ympäristömerkistä tunnistaa tuotteet ja palvelut, joiden ympäristövaikutus on pieni. Kun ostat hehkulamppuja, pesuainetta, tietokoneen tai vaatteita tai vaikkapa varaat hotellihuoneen, katso, onko tarjolla ympäristömerkin saanutta vaihtoehtoa. EU:n ympäristömerkki on myönnetty jo noin 70 000 tuotteelle tai palvelulle.